На снимката: Фадил Новалич. Снимка: Fadil Novalić/FacebookСъединените щати са наложили

...
На снимката: Фадил Новалич. Снимка: Fadil Novalić/FacebookСъединените щати са наложили
Коментари Харесай

САЩ санкционира босненския министър-председател

На фотографията: Фадил Новалич. Снимка: Fadil Novalić/Facebook
Съединените щати са наложили наказания на премиера на Федерация Босна и Херцеговина и други поради хипотетична корист с данни на пенсионери, оповестява „ Свободна Европа “. Това стана ясно в понеделник от изказване на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Според министерството министър-председателят Фадил Новалич е придобил данни на пенсионери посредством формалната си позиция в седмицата преди изборите през 2018 година и ги е употребявал „ в интерес на личната си политическа партия и обратно на [босненския] закон ”.

Твърди се, че Новалич е злоупотребил с данните, като е изпращал писма, изброяващи достиженията му и обещаващи увеличени пенсии съгласно изказването на финансовото министерство.

Също по този начин босненският магнат Слободан Станкович и неговата инженерна компания Integral Inzenjering A.D. Laktasi са включени в черния лист за съмнения в корупция. Според министерството огромни строителни планове постоянно се дават на компанията на Станкович без почтена и открита конкуренция и по-голямата част от благосъстоянието на Станкович идва от публични средства.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен загатна глобите в Туитър, като сподели, че политическите партии и водачи „ не би трябвало да могат да употребяват обществените запаси за своя лична полза и хората, които им оказват помощ, не би трябвало да забогатяват “.

Министерството на финансите разказа Станкович като един от най-богатите хора в Босна и сподели, че той е обвързван с Милорад Додик. Последният е член на тристранното президентство на Босна, който преди този момент беше глобен от Съединени американски щати за „ отцепническа изразителност “ и дейности, които заплашват „ стабилността и подкопават Дейтънски кротичък контракт “. Става дума за контракт, подписан през 1995 година, с който се слага завършек на четиригодишната революция в Босна и Херцеговина.

Санкционирането замразява всички активи или имуществени ползи, притежавани от Новалич, Станкович или неговата инженерна компания в Съединените щати и не разрешава на жители на Съединени американски щати да правят транзакции с тях без особено позволение от OFAC.

„ Днешното деяние акцентира по какъв начин политиците в Босна и Херцеговина подкопават демократичните институции и процеси за личната си политическа полза и с цел да възнаградят мрежите си за застъпничество “, сподели Брайън Нелсън, заместник-секретар по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите, в изказване на отдела на 3 октомври.

„ Ние ще продължим да се целим в тези, които дестабилизират района, както и техните поддръжници, и ще ги държим виновни “, добави той.

Санкциите идват по-малко от седмица откакто финансовото министерство наложи такива на босненски държавен прокурор, упрекнат в съучастничество в корупция и подкопаване на демократичните процеси в Западните Балкани. Министерството назова Даяна Каймакович „ безочливо подкупен държавен прокурор с връзки с незаконни организации. ” Тя беше глобена на 26 септември.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР