На снимката: Джо БайдънСъединените щати обявиха тази вечер, че ще

...
На снимката: Джо БайдънСъединените щати обявиха тази вечер, че ще
Коментари Харесай

Байдън обяви, че САЩ изпращат в Украйна 31 танка „Ейбрамс“

На фотографията: Джо Байдън
Съединените щати оповестиха довечера, че ще доставят на Украйна 31 съвременни танка M1 Abrams в границите на няколко месец. Президентът Джо Байдън разгласи решението в изявление в Белия дом, като съобщи, че танковете са нужни, с цел да оказват помощ на украинците „ да подобрят способността си да маневрират на открит терен “, съобщи „ Ройтерс “.

В 19:00 часа българско време американският президент Байдън направи изказване, в което благодари на ѝ да достави на Украйна танкове „ Леопард 2 “. „ Германия в действителност се засилва “, сподели той.

„ Очакването от страна на Русия е, че ще се разпаднем “, сподели Байдън за съдружниците Съединени американски щати и Европа. „ Но ние сме изцяло, изцяло и напълно обединени “.

Съединените щати бяха невъзмутими към концепцията за разполагане на сложните за поддръжка танкове „ Ейбрамс “, само че трябваше да трансформират тактиката си, с цел да убедят Германия да изпрати в Украйна своите по-лесно използваеми танкове „ Леопард 2 “, написа изданието.

Високопоставени представители на администрацията, които осведомиха медиите за решението, обявиха, че доставката на „ Ейбрамс “ ще отнеме месеци, а не седмици, и описаха този ход като обезпечаване на дълготрайната защита на Украйна.

Членовете на украинската войска ще бъдат подготвени да употребяват „ Ейбрамс “ на място, което към момента не е несъмнено. Въпросният танк е извънредно комплицирано и скъпо оръжие, сложен за поддръжка и съставлява предизвикателство за логистичното доставяне, защото работи с реактивно гориво, написа още „ Ройтерс “.

Общите разноски за един танк „ Ейбрамс “ могат да варират и могат да надвишават 10 млн. $ за един танк, когато се включат образованието и поддръжката.

Решенията на Вашингтон и Берлин идват в миг, когато западните съдружници оказват помощ на Украйна да се приготви за възможна пролетна контраатака, с която да се опита да изтласка Русия от завзетите от нея територии.

„ Няма нападателна опасност за Русия “, сподели Байдън.

Високопоставени представители на администрацията обявиха, че Байдън е разговарял неведнъж този месец с немския канцлер Олаф Шолц за помощта за Украйна. В сряда той още веднъж е разговарял със Шолц, както и с английския министър-председател Риши Сунак и френския президент Еманюел Макрон, които са близки съдружници в подпомагането на Украйна.

„ Днешното известие в действителност е резултат от положителни дипломатически диалози като част от нашите постоянни и продължаващи тесни съвещания със съдружниците и сътрудниците по отношение на помощта за сигурността на Украйна “, сподели един от чиновниците.

Очакват се още известия от съдружниците на Съединени американски щати за спомагателни благоприятни условия за бронирани транспортни средства, сподели служителят.

Източник, осведомен с въпроса, декларирал пред „ Ройтерс “, че решението на Съединени американски щати за „ Ейбрамс “ е част от диалозите с германците по отношение на нежеланието им да дават танкове и с цел да се показва, че задължението на Съединени американски щати е забележителен.

„ Съединените щати бяха подготвени да поемат забележителен ангажимент, с цел да им оказват помощ да създадат своя “, сподели източникът. „ Танковете са значима дарба и в случай че това изискваше водачество от страна на Съединени американски щати, то тогава ние бяхме подготвени да го създадем “.

Съединените щати ще дават танковете посредством фонд, прочут като Инициатива за подкрепяне на сигурността в Украйна, който разрешава на администрацията на Байдън да купува оръжия от индустрията, вместо да ги взема от съществуващите американски оръжейни ресурси.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР