На снимката: Джанет ЙелънСАЩ заявиха, че новият таван за цената

...
На снимката: Джанет ЙелънСАЩ заявиха, че новият таван за цената
Коментари Харесай

САЩ: Таванът на руския петрол ще удари приходите на Путин

На фотографията: Джанет Йелън
Съединени американски щати обявиха, че новият таван за цената на съветския нефт „ неотложно ще понижи най-важния източник на доходи за Путин “. Американският министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че таванът, който беше публично утвърден от западните съдружници в петък, е контрактуван след месеци упорита работа.

Този таван не разрешава на страните да заплащат повече от 60 $ за барел за изнесения по море недопечен съветски нефт и би трябвало да влезе в действие на 5 декември или скоро по-късно. Повече по тематиката –

„ От този таван ще имат изгода най-много страните с ниски и междинни приходи, които бяха мощно наранени от високите цени на силата и храните “, уточни Йелън, съобщи БНР.

Тя сподели още, че това в допълнение ще ограничи финансите на съветския президент Владимир Путин. Допълни, че ще „ ограничи приходите, които той употребява, с цел да финансира своята брутална инвазия “.

„ Тъй като стопанската система на Русия към този момент се свива и бюджетът ѝ от ден на ден изтънява, таванът на цените неотложно ще понижи най-важния източник на доходи за Путин “, уточни Йелън в изказване.

Въпросът за таван в цената на съветския нефт влезе в дневния ред на Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Англия, Италия, Канада, Япония) през септември за да бъдат понижени финансовите благоприятни условия на Москва да води война в Украйна.

Европейският съюз утвърди тавана в петък. Това се случи откакто Полша се съгласи да отстъпи. Варшава даде поддръжката си, откакто получи уверения, че таванът ще бъде държан на 5% по-ниско равнище от пазарните цени.

Имаше изказвания, че Европейски Съюз желае таван в диапазона $65-70, само че той е бил отритнат от Полша, както и от Литва и Естония, като прекомерно висок.

В взаимно изказване Г-7, Европейски Съюз и Австралия споделят, че решението за въвеждане на таван е взето, „ с цел да се попречи на Путин да печели от военната експанзия против Украйна “.

Русия осъди въвеждането на таван за цената на петрола ѝ и разгласи, че няма да прави доставки за страни, които са го въвели.

„ С въвеждането на непазарен таван Европейският съюз заплашва личната си енергийна сигурност “. Това съобщи Леонид Слуцки – ръководител на комисията по външни работи на Държавната дума.

Цената от $60 за барел е с към $7 под актуалната цена на сорта „ Уралс “, който Русия изнася. Европейски Съюз се контракти таванът да се нагажда съгласно съмненията в търговията, тъй че да е постоянно с 5% под пазарната цена.

Товари с по-висока цена няма да бъдат транспортирани и застраховани от европейски компании.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби приветства единодушието сред европейците, което съгласно него ще ограничи способността на Кремъл да финансира военната си машина в Украйна.

Списание „ Икономист “ обаче предизвестява, че след 5 декември, когато влизат в действие частичното ембарго за продажбите на съветския петрол в Европейски Съюз и ценовият таван върху световните продажби, може да се стигне до плевел растеж в цените на черното злато.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР