На снимката: Димитър СтояновБългария разполага със стари съветски системи за

...
На снимката: Димитър СтояновБългария разполага със стари съветски системи за
Коментари Харесай

Хибридна атака са твърденията за българско участие във взрива на Кримския мост, смята служебният министър на отбраната

На фотографията: Димитър Стоянов
„ България разполага със остарели руски системи за противовъздушна защита (ПВО) и по тази причина е належащо да взе участие в обща система “. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в двудневното съвещание на своите сътрудници от НАТО.

„ Говорим за единна система с единно управление, която да може да реагира във всеки миг “, разясни той, съобщи Българска телеграфна агенция. По неговите думи на нашата страна сходна система ѝ би трябвало бързо. „ Имаме потребност от незабавно включване в единна система. Колкото по-скоро, толкоз по-добре “, добави той.

Стоянов удостовери, че е подписал дружно с още 14 страни от Алианса писмо за планове за основаване на европейски противоракетен щит. Той означи, че системата ще бъде обезпечена с социална поръчка на Европейски Съюз и изрази вяра идващото държавно управление да продължи тази самодейност, тъй като е извънредно значима за България.

Министърът разясни, че към този момент такива системи създават Съединени американски щати и Израел, само че е допустимо да се контракти част от производството да бъде в Европа, в това число у нас. „ Кога и по какъв начин ще се случи, доста е рано да се каже “, добави той.

Стоянов означи, че на срещата на НАТО не е бил обсъждан въпросът с изказванията на Русия, че през България е минал камионът, взривен на Керченския мост. Той дефинира съветските изказвания като хибридна офанзива, която цели само злепоставянето на нашата страна.  Министърът съобщи, че не е належащо България да желае съвещания по член 4 от Вашингтонския контракт. „ Въобще не смятам, че е удачно. Не виждам причина да го вършим “, сподели той.

„ Риск за националната сигурност сега съставлява Русия. Засега директна опасност за въвличането на България във боен спор няма “, заключи Стоянов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР