На снимката: Даниел Смилов.Едно от нещата, които стават пределно ясни

...
На снимката: Даниел Смилов.Едно от нещата, които стават пределно ясни
Коментари Харесай

Между Радев и ГЕРБ има координация за парламентарни избори през март

На фотографията: Даниел Смилов.
Едно от нещата, които стават пределно ясни от консултацията сред президента Радев и Демократична България през днешния ден, е че сред него и ГЕРБ има съгласуваност за парламентарни избори през март. Това съглашение – гласно или мълчешком – работи, до момента в който ГЕРБ не заявят, че ще вършат държавно управление. Към момента те очевидно НЕ СА ЗАЯВИЛИ такова желание, макар приказките на Борисов за 100%-ната му увереност, че ще има кабинет. Затова и Радев проточва консултациите.

Друга част от съглашението очевидно е, че в това време ще тече театро за взаимно дискредитиране на Демократична България и Политическа партия от страна на ГЕРБ и президента. Едната линия на дискредитация е споделена и тя върви по „ Газпром “ забежките и на двамата сътрудници – да вземем за пример, незабавно и ГЕРБ, и представители към президентството взеха едно към едно да тиражират гледната точка на Газпром по арбитража им с финландския оператор в Стокхолм и да упрекват държавното управление „ Петков “, че не е плащало за газа в рубли. Другата линия е разделна и бе демонстрирана от държанието на Радев по отношение на Демократична България през днешния ден. Опитите му да нападна Демократична България за позициите във връзка с Украйна, изпращането на оръжие и така нататък бяха обаче много нелепи и в действителност подчертаха слабостите на личната му амбивалентна политика.

Изводът е, че и ГЕРБ, и президентът очевидно одобряват, че в този парламент няма да има държавно управление. А опция за това в действителност има: една коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП с мандата на БВ е напълно постижима. Заради тяснопартийни сметки (особено на ГЕРБ), страната отново и изцяло безотоговорно ще бъде тласната към нови избори, пети подред, които могат да ни вкарат през пролетта с огромна възможност в безусловно същата обстановка като сегашната.

Та въпросите са:

1) Защо ГЕРБ избира да продължи още служебното държавно управление на Радев, вместо да сформира постоянно?

2) Защо не се водят действителни договаряния за държавно управление с партии като Движение за права и свободи, БВ и Българска социалистическа партия, които или желаят да вземат участие абсолютно, или са подготвени на договаряния?

3) Докога ще продължава безвкусният спектакъл, че сякаш ГЕРБ желаят ръководство с Политическа партия и Демократична България? Защо не се предлага нищо съответно нито като формат на диалози по сложни тематики (корупция), нито по състав, стратегия, формула на ръководство, в случай че такова желание въобще има?

4) Защо президентът Радев играе (и то наподобява с удоволствие) в този спектакъл като гостуващ артист?

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на създателя. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР