На снимката: Бай Кольо ВутовШега с котка праща Кольо Вутов

...
На снимката: Бай Кольо ВутовШега с котка праща Кольо Вутов
Коментари Харесай

Шега с котка и печелиш място в „Слънчев бряг“. Почина последният затворник от лагера

На фотографията: Бай Кольо Вутов
Шега с котка праща Кольо Вутов в лагера „ Слънчев бряг “.  Такива са били времената по време на комунизма. В края на предходната година бай Кольо Вутов е умрял на 82 години. Това удостовери кметът на село Торос Димо Тодоров. Той бе потърсен за информация за какво телефоните на неговия съселянин са изключени, оповестиха от.

Бай Кольо вероятно беше последният останал жив пандизчия от комунистическия концлагер „ Слънчев бряг “ (1959-1962), който идваше всяка година на поклонението в Ловеч.

Малко преди кончината си той беше интервюиран за филма „ Слънчев бряг: Експрес към Ада “ на режисьора Степан Поляков. Премиерата на кино лентата с продуцент Община Ловеч беше на 31 януари 2023 година в кино „ Космос “.

Във кино лентата бай Кольо за първи път споделя за какво е бил хвърлен в лагера без съд и присъда – поради една смешка с котка на площада на селото.

„ Бях на центъра и виждам еди мой другар идва с кошница. Помислих, че носи круши, а в нея една ангорска котка. Носи я на една даскалица, с цел да му написа тройка по френски. Аз я хванаш и й вързах с тел за опашката една тенекия. Не беше добра постъпка, само че не и за такова наказване “, спомня си Бай Кольо.



Властта можеше да те прати в лагера да чукаш камъни поради „ подривно-диверсионна активност “, в случай че си някогашен народен представител от земеделците, в случай че слушаш „ западна музика “, в случай че някой квартален отговорник те е показал като „ гамен “, за описване на вицове против ръководещите, в случай че партиен секретар е хвърлил око на жена ти или на парцела ти.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР