На снимката : Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 бива прикачена към

...
На снимката : Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 бива прикачена към
Коментари Харесай

Ракетата Протон-М за ЕкзоМарс-2016 е на Байконур!

На фотографията: Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ” бива прикачена към ракетния адаптер. Credit: ESA

На космодрума Байконур бе доставена ракетата-носител “Протон-М ”, която ще изведе на път към Марс руско-европейската задача “ЕкзоМарс-2016 ”, състояща се от орбитален модул “Трейс Газ Орбитър ” и демонстрационен спускаем уред “Скиапарели ”.

Изстрелването е планувано за 14 март.

Днес, на 12 февруари, вагоните с обособените степени на ракетата-носител бяха превозени в монтажно-изпитателния корпус към площадка 92А-50. През идващите дни експертите на Роскосмос и центъра “Хруничев ” ще стартират сглобяването й.

За вмъкването на “ЕкзоМарс ” на път към Червената планета ще се употребява ускорителен блок “Бриз-М ”.

“ЕкзоМарс ” съставлява амбициозна взаимна задача сред Русия и Европейската галактическа организация (ЕКА). Орбиталният уред “Трейс Газ Орбитър ” ще учи тези газове в атмосферата на Марс, които са с доста ниска централизация (като метан) и които вероятно биха насочили учените към места, на които да търсят живот. Ще бъде изучено какво е разпределението на водния лед в почвата на планетата. Спускаемият уред “Скиапарели ” пък ще би трябвало да показва технологиите, нужни за нахлуване в атмосферата, втурване и кацане на повърхността на Марс.

Източници: Хруничев, Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР