На снимката: Асен Василев и Кирил ПетковСпоред Продължаваме промяната“ (ПП)

...
На снимката: Асен Василев и Кирил ПетковСпоред Продължаваме промяната“ (ПП)
Коментари Харесай

ПП: Служебното правителство поставя страната в зависимост от руско ядрено гориво

На фотографията: Асен Василев и Кирил Петков
Според „ Продължаваме промяната “ (ПП) служебното държавно управление стопира достъпа на АЕЦ „ Козлодуй “ до различното гориво. Това се показва в позиция на партията, изпратена от пресцентъра ѝ. Повод за мнението е решение на служебното държавно управление от през вчерашния ден, с което се анулира решение на предходния кабинет от 13 юли 2022 година, обвързвано с доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ “Козлодуй “.

„ Продължаваме промяната “ е обезпокоена от последните дейности на служебното държавно управление, които заплашват енергийната сигурност и самостоятелност на България, декларират от партията, съобщи Българска телеграфна агенция.

В цялостно несъгласие с причините за обезпечаване на конкурентна среда, служебното държавно управление на практика стопира достъпа на българската АЕЦ до различното гориво и слага страната според от обичайния снабдител ТВЕЛ (Руска федерация), написа в позицията на Политическа партия.

Според партията дейностите на служебното държавно управление заплашват енергийната сигурност и самостоятелност на България. От Политическа партия напомнят, че гориво за реакторите, които се употребяват в АЕЦ „ Козлодуй “, създават и две европейски компании – „ Уестингхаус “ (Швеция) и „ Фраматом “ (Франция). „ България може да изпита следствията от анулацията на решението на кабинета „ Петков “ в идващите 2 години, когато запасите от нуклеарно гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани “, се добавя в позицията.

„ Обезпокоени сме, че откакто доста други страни от Европейския съюз към този момент сполучливо диверсифицираха енергийните си доставки макар войната в Украйна, а кабинетът на Политическа партия направи решителните стъпки към газова самостоятелност на България, следващата “ревизия “ хвърля страната в нова взаимозависимост, този път в нуклеарната енергетика “, допълват от партията.

„ Призоваваме служебното държавно управление да не подхваща дейности, които ще оставят тежко завещание от проблеми на идващия постоянен кабинет в толкоз значим бранш за стопанската система и националната сигурност на България “, се показва още в позицията.

На вчерашното си съвещание Министерският съвет анулира решение на предходното държавно управление, с което се постановат ограничавания при диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

„ АЕЦ „ Козлодуй “ е стартирала активност по обезпечаване на диверсифицирани доставки на свежо нуклеарно гориво още през 2019 година Употребата на гориво от нов снабдител обаче може да стартира единствено след лицензирането му от Агенцията за нуклеарно контролиране “, написа в решението на кабинета.

„ Освен обичайния снабдител на свежо нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ „ Козлодуй “) – ТВЕЛ – Руска федерация, такова създават и фирмите „ Уестингхаус “ – Швеция, и „ Фраматом “ – Франция. „ Уестингхаус “ създава касети със свежо нуклеарно гориво вид RWFA, които биха могли да се употребяват в АЕЦ „ Козлодуй “, в случай че бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този вид касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „ Курчатовский институт “, който по контракт с АЕЦ „ Козлодуй “ вкарва данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен надзор. В взаимно дружество с компанията ТВЕЛ, „ Фраматом “ създава касети с нуклеарно гориво, които са цялостен аналог на употребяваните в АЕЦ „ Козлодуй “. Ограниченията, наложени в анулираното решение на Министерски съвет от 13 юли 2022 година, свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на процедура биха могли да попречват присъединяване на „ Уестингхаус “ и изключват опцията „ Фраматом “ да взе участие в процеса по диверсификация “, се показва още в решението на кабинета.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР