На снимката: Асен Василев и Кирил ПетковПродължаваме промяната“ публикува на

...
На снимката: Асен Василев и Кирил ПетковПродължаваме промяната“ публикува на
Коментари Харесай

ПП: Служебното правителство опита да саботира интерконектора

На фотографията: Асен Василев и Кирил Петков
„ Продължаваме промяната “ разгласява на уеб страницата си своята равносметка за 2022 година по повод положението на енергетиката у нас. В нея партията на Кирил Петков и Асен Василев вършат равносметката на „ една от най-наситените дезинформационни акции през 2022 година, с общите старания на ГЕРБ и служебното държавно управление “.

„ Месеци наред ГЕРБ и служебното министерство на енергетиката всяваха боязън измежду българите със серия от предизборни неистини, свързани с енергийната сигурност на страната и в частност с газовите доставки преди новия отоплителен сезон 2022-2023 “, споделят от Политическа партия и дават следните образци:
Спирането на газа от страна на „ Газпром “
Русия спря да подава природен газ към България на 27 април 2022 година

„ Газпром “ няма нито едно правно съображение да спре да извършва отговорностите си към България, споделят от Политическа партия и допълват, че до последния миг на работата на кабинета „ Петков “ държавното сдружение „ Булгаргаз “ всеки ден е подавало поръчки за доставка на природен газ.

„ В същото време водачът на ГЕРБ Бойко Борисов излиза с апел България да заплаща в рубли, с цел да бъдат спокойни жителите и бизнесът – макар рисковете, свързани със загуба на държавни средства, изкуствено повишение на цената на газа и в допълнение удължение на зависимостта от страна, оповестила България за зложелател “, споделят от Политическа партия.

„ В края на годината, с номинацията на някогашния началник на „ Булгаргаз “ Николай Павлов за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ (уволнен от кабинета „ Петков “ поради това, че в края на 2021 година два пъти подписва отвод от 2/3 от контрактуваните количества на ниска цена азерски газ), излиза наяве, че лобизмът на ГЕРБ и служебното държавно управление за тотална взаимозависимост на България от съветския газ продължава “, безапелационни са в позицията си.
Седемте танкера полутечен газ
„ В Европа настъпва недостиг на природен газ, в резултат на спрените доставки от Русия в нарушаване на контракти с десетки страни. Всички европейски стопански системи подхващат незабавни дейности за заместването на скъпия запас от Русия и за ускорение на процеса по диверсификация на източниците на природен газ.

В най-критичния миг за цяла Европа, до момента в който десетки страни се надпреварват да обезпечат от синьото гориво, кабинетът “Петков ” съумява да контракти покупката на два танкера с полутечен газ – на конкурентна цена. Синьото гориво за България ще се достави непосредствено от производителя Шиние – без присъединяване на търговци по тази договорка. В къс период държавното управление обезпечава слотове за разтоварване на танкерите в Турция. Двата танкера с полутечен газ обезпечават потреблението в България в сериозните месеци и по този начин доставките на газ за семействата и бизнеса в България не се прекъсват, а страната даже бележи голям растеж в индустриалното произвеждане.

Кабинетът “Петков ” съумява да контракти още 7 танкера с полутечен газ непосредствено от производителя тъкмо преди свалянето на държавното управление след избор на съмнение на ГЕРБ в 47-ото Народно заседание при започване на август 2022.

Седемте танкера са задоволителни, с цел да се подсигури потреблението на България на газ до месец април 2023 година.

За идващия, към този момент длъжностен кабинет (т.е. кабинетът „ Донев “), остава задължението само да удостовери декларираните кораби. Вместо това служебния кабинет отхвърля предлагането на австрийски сътрудник, с което усилва страховете на българското общество за идна рецесия “, пишат от Политическа партия.
Масирана дезинформационна акция на служебното Министерство на енергетиката с поддръжката на ГЕРБ
„ Започва масирана дезинформационна акция на служебното министерство на енергетиката по отношение на газовите доставки, подкрепена интензивно от ГЕРБ “, написа Политическа партия.

От самото начало кабинетът „ Донев “ стартира да приказва за възобновяване на доставки от „ Газпром “ и нападна държавното управление с мандата на „ Продължаваме промяната “ с изказвания за несъществуващи „ безпорядък и съсипия “ в енергетиката. Висши държавни служители и „ самостоятелни “ специалисти, свързани с ГЕРБ и съветските ползи у нас, подвеждат обществеността с погрешното изказване, че България, а не „ Газпром “, е спряла доставките на съветски газ. Всички изказвания на служебния кабинет по отношение на газа се повтарят от представителите на ГЕРБ като част от предизборната им акция против „ Продължаваме промяната “, изясняват те.

Служебният кабинет удостоверява единствено един от седемте контрактувани от кабинета „ Петков “ танкера, с аргумента, че няма резервирани
слотове, напомнят Политическа партия.

„ В същото време Гърция оповестява, че терминалът на остров Ревитуса ще удвои потенциала си за разтоварване и регазификация на природен газ и че търговете занапред предстоят. Нещо повече, гръцкият министър председател Мицотакис декларира, че България има съглашение с Атина при нужда да се транспортира газ от Ревитуса до българската енергийна система при извънредно преференциални условия.

До ден сегашен служебният кабинет, макар напъните си за разговор с съветския снабдител, не съумява да възобнови доставките на „ Газпром “ към България “, споделя се още в обявата.
Политическа партия Дават и образци за „ най-често повтаряните неистини на ГЕРБ и служебното държавно управление за газа “
„ Лъжа е, че България е можела да купува от „ Газпром “, камо ли на цена 86 евро/MWh “, споделят от Политическа партия.

„ Покупката на природен газ по дълготрайния контракт с „ Газпром “ към този миг е невъзможна, тъй като „ Газпром “ стопира доставките няколко месеца по-рано – едностранно и в нарушаване на настоящ контракт, в началото за България и Полша, а след това и за доста други страни в Европа.

Дори България да можеше да купува от „ Газпром “, то цената на газа щеше да бъде доста по-висока от контрактуваните количества на цена 110 евро/MWh “, споделят те.

„ На 28 ноември 2022 година ръководителят на КЕВР Иван Иванов удостовери още нещо, за което „ Продължаваме промяната “ предизвестява от месеци – че в случай че и към оня миг страната ни получаваше природен газ от „ Газпром Ескпорт “, цената още веднъж щеше да бъде по-висока от актуалната “, напомнят те.

Лъжа е, че България е купувала съветски газ през медиатори, споделят още те.

„ Невъзможно е двата търговеца, през които България е купувала природен газ през юли 2022 година – WIEE Румъния и Gazprom Schweiz AG, да са продавали съветски газ. И двете компании са под глобите на Москва и не получават съветско синьо гориво. Още през май 2022 година, с декрет на съветския президент Владимир Путин, Русия издава възбрана за всевъзможни стопански действия, транзакции и заплащания с тези две компании. На процедура те нямат опция да купуват съветски газ, с цел да го продават на България или на която и да е друга страна “, изясняват от партията.

Говорят и за съботирането на гръцката газова връзка. 

За 7 месеца напредъкът по инфраструктурата на интерконектора с Гърция е с над 28%, до момента в който за 12 години се осъществят едвам 72% от общия план, споделят Политическа партия.

Гръцката връзка е физически приключена преди м. август, като общата планова реализация към оня миг е 99.9% – график, доказан както от сътрудниците в Гърция, по този начин и от интернационалните регулатори, пишат те.

„ Саботирането на процеса стартира още от първия ден на служебния министър Христов, който с подписването на Протокола за смяна на управителните органи на газовата връзка с Гърция слага под риск както инфраструктурния план (така че стартирането в употреба да се отсрочи за след м. октомври), по този начин и обезпеченото намаление на цените след старта на интерконектора. След протестните мнения от гръцка и румънска страна и натиска от страна на Европейска комисия служебният министър на енергетиката е заставен да разгласи „ величествен триумф “, откакто анулира подписания от самия него Протокол и обявявява понижение на цените, към този момент подсигурено от предходното държавно управление, в резултат на намалени борсови показатели и подписани съглашения с AGSC “, изяснява те.

„ Фактите сочат, че до момента в който служебният кабинет се пробва да си приписва стратегически заслуги по приключването на газовата връзка с Гърция, единствените изпълнени дейности от членовете му са документални, към този момент съответно готови и разказани от политическия кабинет на министерството на енергетиката в кабинета „ Петков “, споделя те.

„ В последния ден на 2022 година Путин анулира ултиматума си за заплащане на съветски газ единствено в рубли. И по този начин потвърди, че този този акт, в нарушаване на всички контракти, е единствено опит за извиване на ръце. Ултиматумът освен не оказа помощ на агресора, само че и сподели на цяла Европа, че Газпром не е сигурен снабдител. Никога още веднъж България не може и не би трябвало да бъде подвластна от един снабдител на газ и в никакъв случай още веднъж Газпром не би трябвало да е основна част от енергийния микс на страната “, приключва обявата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР