На снимката: Александър НиколовБившият енергиен министър Александър Николов, един от

...
На снимката: Александър НиколовБившият енергиен министър Александър Николов, един от
Коментари Харесай

Бившият енергиен министър Александър Николов е с обвинения за нанесени щети на „Булгаргаз“ за над 88 млн. лв.

На фотографията: Александър Николов
Бившият енергиен министър Александър Николов, един от заместниците му  – Данаил Николов, и някогашният началник на „ Булгаргаз “ в кабинета „ Петков “ Людмил Йоцов, са упрекнати за причиняване на вреди на държавния газов снабдител. Тримата са получили обвиняванията си тази заран в Националната следствена работа (НСлС), съобщи Българска национална телевизия като се базира на свои източници.

Малко преди 11 часа Николов влезе за разпит в Националната следствена работа. В отговор на въпроса дали знае защо е извикан, Николов съобщи: „ Това е добър въпрос! “

Според следователите казусът е изключително тежък, защото е била застрашена активността на „ Булгаргаз “ като публичен снабдител и обезпечаването на надеждност и сигурност на доставките.

Бившият шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов е упрекнат в умишлена занемареност. Бившият енергиен министър Александър Николов – в неупражнен задоволителен надзор на активността на шефа на „ Булгаргаз “. А заместникът му – Данаил Николов – в превишаване на правата си по отношение на реда на връзка сред Министерски съвет и „ Булгаргаз “

На тримата са повдигнати обвинявания и са с наложена мярка за неотклонение подписка.

Разследването против тримата е формирано през септември тази година по сигнал на ДАНС и след преценка на прокурор от СГП. Досъдебното произвеждане се води по две линии:
образуването на формалната позиция на „ Булгаргаз “ по дълготрайния контракт с „ Газпром “предприетите дейности от длъжностни лица от „ Булгаргаз “ и Министерство на енергетиката.
Ето какво сподели и самият Николов:

„ Свежда се до това, че в последна сметка България не се съобрази с изнудванията от „ Газпром “ и Русия и по тази причина до това стигат нещата. За повдигнати обвинявания и за юридическата част, няма смисъл да се приказва. Въпросът е какви са изводите от това “.

Дотук се стигна откакто предишното лято ГЕРБ сезираха Държавната организация „ Национална сигурност “ за подозрения, че след прекъсването на доставките от „ Газпром “,  страната ни е купувала съветски газ, само че през медиатори, което е оскъпило цената му с към 30%. Преди дни от Агенцията са завършили инспекцията и материалите са били докладвани на прокуратурата. След разбора им следовател от Националната следствена работа е предложил на наблюдаващия прокурор да бъдат повдигнати обвинявания на Александър Николов, който беше енергиен министър в кабинета „ Петков “ от квотата на „ ИТН “,  а заместника му Данаил Николов и на някогашния началник на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов.

Обвиненията на Софийската градска прокуратура против някогашен министър от държавното управление „ Петков “, някогашен заместник-министър и някогашния началник на държавния газов снабдител „ Булгаргаз “ идват единствено три дни след визитата на основния прокурор Иван Гешев в Съединените щати. Една от тематиките, които Гешев разисква във Вашингтон, бе точно засилващото се зловредно съветско въздействие над България след началото на войната на Русия против Украйна.

Източник: Българска национална телевизия, БНР
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР