На следващите избори няма да има партия, която категорично да

...
На следващите избори няма да има партия, която категорично да
Коментари Харесай

Буруджиева: Години наред няма да имаме еднопартийно управление

" На идващите избори няма да има партия, която изрично да господства и да се надяваме, че ще има партия, която ще може да поеме съществено отговорността за ръководството на страната, даже в съдружен формат. Ясно е, че години наред няма да имаме еднопартийно ръководство ".

Този сподели в предаването " Нещо повече " на БНР доцент Татяна Буруджиева, политолог и учител в СУ " Св. Климент Охридски ".

Според нея въпросът ще е дали е допустимо ГЕРБ да реализира някаква формула с другите десни партии: " Анти-ГЕРБ вълната не е отминала, само че при десни партии на първо и второ място в идващия парламент ще е разумно, в случай че не с първия - с втория мандат, да има опция за диалози, даже на експертно ниво, за държавно управление, което да е дясно ".

Доц. Буруджиева изключи опцията за ръководство на така наречен партии на статуквото (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи - б.р.), макар че има допирни точки сред тях: " Възможно е обаче те да излъчат ръководство на спасението, вид кабинета " Димитър Попов ".

Татяна Буруджиева разяснява непотвърдената информация за възможен политически план на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев: " Една сходна партия, в случай че се сътвори, ще черпи гласове най-вече от десните, ненапълно и от левите. Ще бъде електорално сходна на " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Няма никакви сигнали за тежка вълна, която да се надига. Може би пролетта ще следим такава, въз основата на обществени проблеми и рецесии, които могат да доведат до по-сериозна радикализация. В момента няма висока температура в обществото. Няма обстановка, в която хората да имат желанието всеобщо да отидат до урните и най-сетне да свършат работата на политиците ".

Политологът акцентира, че всички рецесии нормално ускоряват консервативните трендове в политическите настройки, а не трендовете към смяна.

" Новата групировка (на Петков и Василев - б.р.) още не се е появила, а към този момент се отразява проблематично на президента Румен Радев. Виждате по какъв начин реагира Българска социалистическа партия, макар че това не би била групировка, която да нахлуе в лявото пространство, само че там настояват, че към този момент има опити за завладяване на техни гласоподаватели. В дясно партиите не заявяват някакво съревнование, само че съм сигурна, че го изпитват, тъй като няма по какъв начин да се опълчват, това са техни хора, които ще създадат нова групировка ", сподели още доцент Буруджиева.

Според нея, в случай че на изборите се яви партия, обвързвана с Румен Радев, това ще накара и другите партии да повдигнат свои претенденти за президент: " Избори " 2 в 1 " на първи тур на президентските ще подтиква появяването на повече претенденти за държавен глава. Ако вотът беше разграничен, множеството партии щяха да поддържат Румен Радев ".

" След изборите през ноември ще имаме президент, само че не знам дали ще имаме държавно управление ", съобщи политоложката.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР