На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки и

...
На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки и
Коментари Харесай

Сирни заговезни е, ден за прошка! Ето кои традиции спазваме

На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари родственици и близки и желаят амнистия и целуват ръка на домакините. Затова празникът е прочут още и като Прошка. Според традицията по-възрастен не може да желае амнистия от по-млад член от фамилията.

Православният празник Неделя на всеопрощението е ярък ден, когато всеки може да се откаже от обидите и да изглади споровете, като изиска амнистия.

Този ден е време на амнистия на обидите и филтриране на душата от неприятни мисли. В Православието се обръща особено внимание и до през днешния ден, тъй като е значимо да се влезе в пост с положително въодушевление и без тежест от съществени мисли от причинени или направени обиди.

Традициите на Сирни заговезни

Традиционно неделята „ Прошка ” стартира с утринната работа в църквата, по време на която свещениците желаят амнистия от енориашите и им припомнят значимостта на този ден.

Смята се, че тези, които не могат да простят, няма да бъдат простени от самия Господ, по тази причина църквата приканва всеки да бъде по-добър и да не позволява негативни мисли и дейности.

В деня на празника е значимо да се обърне внимание на духовното израстване, да се изоставят нецензурни и неприятни мисли. Взаимопомощ и поддръжка идват на напред във времето. Също по този начин на този ден си заслужава да се отсрочат битовите действия, с цел да не се отклоняваме от главната цел - духовно ликвидиране.

Традиционно в деня на Прошката се организират фамилни вечери, на които са поканени всички родственици.  Това се прави, с цел да се укрепят фамилните връзки, да се поддържа връзка с всички, които са скъпи на сърцето, да се желае амнистия от тях.
На Сирни Заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за финален път до Великден вкусват млечни артикули и яйца. За трапезата на Заговезни се подготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.Извършва се и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от фамилията, най-вече децата, се пробва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.Също по този начин е всекидневно да не се почиства масата след вечеря, а да се покрива с чиста бяла забрадка, с цел да има обилие в къщата. С оставените от храната трохи се хранят птиците и животните, тъй че в къщата царува благоденствие.
На амнистия в неделя, 10 март 2019 година, си коства да отидете на черква с цялото семейство, с цел да се помолите и да усетите светостта на момента.

Свещениците приканват вярващите да простят и да се извиняват за техните думи и дейности, които биха могли да причинят засегнатост. Тези, за които е мъчно да създадат това, могат да изискат съвет от духовния татко, да се изповядат, с цел да отворят душата си пред Господа и да смъкват бремето.

Неделя на всеопрощението е още една причина да се променим към по-добро, да прегледаме живота и целите си, да се сбогуваме с предишното и да стартираме на чисто. Доброто въодушевление и усмивките на най-близките хора ще бъдат най-хубавата премия в този ярък ден./ За дамата

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР