На символичен протест в село Подкрепа се събраха земеделци от

...
На символичен протест в село Подкрепа се събраха земеделци от
Коментари Харесай

Земеделци протестират край село Подкрепа

На алегоричен митинг в село Подкрепа се събраха земеделци от хасковския регион, като изкараха и тежка техника без обаче да блокират придвижването. Те паркираха 13 трактора пред кръчмата в селото, която е сборният им пункт. Зърнопроизводителите са недоволни от изкупните цени на продукцията им и ниските дотации, като се оплакват, че при днешните условия не са конкурентни по отношение на вноса от Украйна и упорстват или за по-високи субсии или за ограничаването му.

Зърнопроизводителите сме на ръба на оцеляването и в случай че това продължи, още една година и ще има всеобщи банкрути, предвижда Любомир Тенев. Той посочи, че митингът е кротичък и цели ръководещите да извърнат внимание и одобряват ограничения за избавяне на бранша.

Себестойността на нашата продукция е сред 220 лева и 250 лева за декар. Произвели сме към 200 кг междинен рандеман от слънчогледа. Сега при 70 стотинки изкупна цена, това са 140 лева или към 100 лева загуба на декар, уточни той.

Георги Тенев обработва към 600 дка в село Подкрепа и приканва страната да отбрани българското произвеждане.

Просто към този момент сме на ръба- доста станаха разноските, а приходите са на ръба. Препаратите, които употребяват в Украйна, от години са неразрешени у нас и торовете тук нарастнаха доста. Как да сме конкурентноспособни? Нека първо да се намерения за българските производители и тогава за импорт. Как да оцеляваме ние и с какво да се борим? Субсидиите за декар в Гърция, Австрия, Германия, да вземем за пример, са към 60-70 евро, а тук- 35 лева Как да се борим, разяснява той.


Докъде ще стигне митингът зависи от нас и сътрудниците ни- който е склонен с нашите претенции може да се включи, съобщи Димитър Митев.

Предполагам, че и другите сътрудници не са удовлетворени и в случай че не ни се обърне внимание е допустимо да се премине и към други дейности. Не може да сме идентични с страните от Европейски Съюз във връзка с условия, а разнообразни във връзка с дотации, безапелационен бе той.

Участниците в днешния кротичък митинг оповестиха, че ще продължат да се събират в хаасковското село Подкрепа и всички, които желаят да се причислят към тях, са добре пристигнали.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР