На шестия ден от ескалиращия конфликт между Израел и Хамас,

...
На шестия ден от ескалиращия конфликт между Израел и Хамас,
Коментари Харесай

Икономически шок: Какво може да означава войната в Израел за света?

На шестия ден от нарастващия спор сред Израел и Хамас, специалистите предизвестяват за възходящите цени на петрола и инфлационния напън като евентуална последица от продължаващите военни дейности.
Прочетете още
Световните анализатори към този момент чертаят хоризонтите. А прочее, някои загатват, че едни от мощните причини за разпалването на спора са стопански.

В началото на септември стана ясно, че има вола за основаването на нов " път на коприната ". Страните от Г-20 на срещата на върха в Ню Делхи оповестиха поддръжка на плана за основаване на транспортен и стопански кулоар, свързващ Индия със страните от Близкия изток и Европа. Тогава стана ясно, че има съгласили да бъде показан „ проект за деяние “ за неговото осъществяване през идващите два месеца. Само няколко седмици по-късно безредици имаше и в Армения, а в Израел се стигна до безусловно военно състояние. 

Решението за нов кулоар е взето в сходство с меморандум за съгласие, подписан от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, индийския министър председател Нарендра Моди и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Познайте от кое място минава новият път на коприната IMEC /India – Middle East – Europe Corridor/

В събота вечерта, 9 септември 2023 година, в края на еврейския ден за отмора Шабат, Бенямин Нетаняху направи малко, само че съдържателно изказване по израелската телевизия. Министър-председателят искаше да уведоми своята софтуерно мощна нация, че нейната територия ще се трансформира в централната връзка на стопански кулоар, свързващ Индия с Европа, през Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Йордания. Този кулоар ще се простира от средиземноморския бряг на Израел до южната част на италианския ботуш.

Мащабният инфраструктурен план включва построяването на железопътни линии сред страните от Близкия изток, както и развиването на пристанищната инфраструктура, предопределена за превозване на артикули сред тези страни и Индия, и има за цел да свърже южноазиатската страна с Европа. Той също по този начин включва полагане на нов подводен кабел и тръбопроводна мрежа за превозване на водород.

Този голям план, директно конкуриращ се с китайските пътища на коприната, ще включва построяването на нови пристанищни уреди, нови железопътни линии, електрически линии с доста високо напрежение, тръбопроводи за водород и оптични кабели. Израелският министър председател благодари на Индия, съответните арабски страни, Европейския съюз, Франция, Германия и Италия. На 4 септември Италия разгласи, че напуща клуба на страните членки на Пътя на коприната. Това беше единствената страна от Г-7, която се причисли към гигантския стопански проект, стартиран през есента на 2013 година от китайския президент Си Дзинпин.

Бенямин Нетаняху изясни, че това е най-важният план за интернационално съдействие в историята на еврейската страна. Като си спомним, че през ноември 1947 година Индия и Саудитска Арабия гласоподаваха в Организация на обединените нации срещу основаването на страната Израел (навремето Йордания и Емирствата не съществуваха като самостоятелни държави-членки на ООН), ние измерваме дипломатическия прогрес, реализиран от еврейската страна от май 1948 година, датата на нейната самостоятелност.

На 10 септември 2023 година за първи път в историята израелска делегация стъпи публично на саудитска земя - по случай 45-ото издание на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО в Рияд. В началото на лятото саудитското държавно управление отстрани препратките към " ционисткия зложелател " от учебните учебници.

Това стопляне на връзките обаче надали се е харесало на всички. Нито опцията този кулоар да стане водеща логистична линия, а страните по него - незаобиколим фактор. 



Месец по-късно Израел е атакуван

Силните стопански претекстове за дестабилизация на района безспорно ще окажат резултат върху световния свят в идващите месеци. 

Във вторник основният икономист на Международния валутен фонд, Пиер-Оливие Гуринша, сподели, че е „ прекомерно рано “ да се оцени въздействието върху световния стопански напредък от дългогодишния спор.

Но той сподели, че МВФ „ следи обстановката от близко “ и означи покачването на цените на петрола, когато спорът за първи път стартира.

„ Виждали сме това в предходни рецесии и предходни спорове. И несъмнено, това отразява евентуалния риск, че може да има спиране на производството или превоза на нефт в района “, сподели той.

Междувременно президентът на Световната банка Аджай Банга сподели във вторник, че спорът Израел-Хамас е непотребен световен стопански потрес, който ще затрудни централните банки да реализират тъй наречените " меко приземяване " - закъснение, което заобикаля криза - в доста стопански системи, в случай че се популяризира ". 

„ Това е филантропична покруса и е стопански потрес, от който не се нуждаем “, сподели Банга пред Ройтерс в коридорите на годишните срещи на Международния валутен фонд на Световната банка в Мароко.

Централните банки „ започнаха да се усещат малко по-уверени, че има опция за меко приземяване, а този процес на събитията го прави по-трудно “, сподели Банга.

Рори Джонстън, създател на онлайн компанията за проучване на петрола Commodity Context, означи, че въздействието на спора върху цените на петрола е неотложно.

„ Конфликтът работи възходящо за цените на петрола. Непосредствената краткосрочна реакция, както видяхме, беше към $3 или $4 нарастване на цената на световния недопечен нефт от уикенда, уточни той.

Въпреки че регионът не създава доста нефт, паниката беше, че насилието може да се прелее в политиката към пазара на недопечен нефт и да навреди на потока от нефт.

След първичните разтърсвания, дължащи се на спора, обаче, цените на петрола се намалиха през последните дни. Барел американски недопечен нефт поевтиня с два % до 84,27 $. Суровият нефт Brent, интернационалният стандарт, падна с 1,4% до 86,42 щатски $ за барел в ранния следобяд на търговията в сряда.

Цените се намалиха леко във вторник, откакто Саудитска Арабия съобщи, че работи с районни и интернационалните сътрудници, с цел да предотврати ескалация, и удостовери напъните си за стабилизиране на петролните пазари.

Накъде могат да тръгнат цените на петрола оттук насетне

Джонстън сподели, че до момента в който краткосрочната, внезапна реакция на пазарите към рецесията можеше да се чака, средносрочните трендове зависят от това по какъв начин реагират някои от другите играчи в този спор.

По-специално той сподели, че наблюдаващите би трябвало да прегледат доколко Иран, който съгласно него неотдавна е нараснал износа си на нефт, се намесва в спора.

„ Една от главните трендове, които наблюдавахме до момента тази година, беше трагичното нарастване, към 500 000 до 700 000 барела дневно, в иранското произвеждане и експорт на недопечен нефт. И това е видимо, тъй като няма публична смяна в позицията на Вашингтон за глобите против Иран “, сподели той.

Ако Иран играе по-голяма роля в продължаващия спор, Джонстън сподели, че Техеран е изправен пред риска Съединените щати да затегнат глобите, което може да засегне международните доставки на нефт.

Джонстън сподели, че спорът може също по този начин да заплаши евентуална договорка сред Саудитска Арабия и Израел за нормализиране на връзките сред двете страни.

Ако израелската бомбардировка на Газа продължи със същото движение, Джонстън сподели, че Саудитска Арабия може да се види като част от коалиция от арабски страни, които упражняват някакъв тип напън върху Израел да приключи нападението си над Газа.

„ Колкото повече се утежнява политиката там, толкоз по-трудно ще бъде за Саудитска Арабия да продължи да поддържа тази договорка “, сподели той.

Експерти също по този начин предизвестиха, че несигурността към цените на петрола може да докара до инфлационен напън и повишаване на цените на храните, които към този момент бяха подложени на стрес заради войната в Украйна и отдръпването на Русия от Черноморското съглашение за зърно.

„ Миналата година тези съществуващи инфлационни опасения и усложнения във веригата на доставки бяха засилени от нахлуването на Русия в Украйна и последвалия енергиен потрес и хранителен потрес. Мисля, че това води до същата угриженост “, сподели Джонстън.

„ Вече сме в политически провокационен миг, както във връзка с растежа, по този начин и на инфлационния напън, а в този момент геополитическите рецесии не престават да се развиват спираловидно. “

И докато срещата на Г-20 в Ню Делхи предишния месец беше белязана от обятия и триумфални усмивки, които ознаменуваха концепцията за един незабравим междуконтинентален търговски съюз, през днешния ден икономическият кулоар Индия-Близкия изток-Европа /IMEC/, наподобява все по-малко евентуален. Кой прокарва нов Път на коприната през територия, на която се водят военни дейности? 



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР