На сегашното Народно събрание му липсва визия за съдебната реформа.

...
На сегашното Народно събрание му липсва визия за съдебната реформа.
Коментари Харесай

Младен Червеняков: На сегашното Народно събрание му липсва визия за съдебната реформа

На настоящето Народно заседание му липсва визия за правосъдната промяна. Това съобщи Младен Червеняков, някогашен народен представител, министър на правораздаването в интервала 1995 – 1997 и посланика на България в Черна Гора от 2014 до 2018 година, за " Фокус “.

" Това, което виждам към сегашния миг е неналичието на визия на това какво искаш. Има визия релативно, какво не искаш и отново отиваме на втория синдром, синдромът “Чарли ". Като питат Стайнбековия воин “Чарли, къде пътуваш? " той споделя “Далеч от всяко тук ". Ние релативно знаем какво не желаеме, само че какво желаеме никой не може да седне да го формулира “, съобщи той.

Според някогашния народен представител промяната не би трябвало да бъде личностна, а структурна.

" Нашата промяна общо взето неведнъж се състои в това да сменяем един, който условно сме нарекли " неприятен “, с различен, който условно сме нарекли " добър “. Никой не се замисля за смяна на обособените детайли на системата, за връзките сред тях, за връзки сред ръководеща подсистема и детайлите, връзките на системата с други обществени системи “, счита Червеняков.

Бившият правосъден министър счита, че сега Висш съдебен съвет наподобява повече на Министерския съвет на правосъдната власт, в сравнение с орган, който да контролира дейностите на Министерството на правораздаването.  

" Тези хрумвания, които се оферират сега, са най-малкото противоречиви и големият проблем е, че липсват визии за това по какъв начин би трябвало да наподобява една функционираща, работеща и следена правосъдна система. Защото прехвърляйки редица пълномощия от Министерство на правораздаването на Висшия правосъден съвет (ВСС), ние създадохме един Министерски съвет на правосъдната власт, какъвто орган не съществува на никое място по света. Висш съдебен съвет във всяка една страна е само кадрови орган.

Преди 9 септември той се е събирал няколко пъти годишно, с цел да ревизира дали министърът на правораздаването вярно ползва признатата от него точкова система за развиване на магистратурата. А ние в този момент му даваме бюджета, квалификацията, контрола, неведнъж и правораздаването, колкото и парадоксално да звучи това “, изясни той. 

Експосланикът показа, че не е опитмистично надъхан по отношение на това, което се предлага сега като промяна за правосъдната система.

" Не съм изобщо оптимист, че тези промени, които сега се оферират и разискват, ще допринесат за нещо “, сподели още Червеняков.

Интервюто с Младен Червеняков бе извършено на 22 юни. Тогава се организира и дискусионният конгрес " България - сигурност и демография ", проведен от Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ) , на който " Фокус " бе медиен сътрудник
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР