На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан

...
На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан
Коментари Харесай

За пръв път от над половин век отслужиха служба в Потопената църква

На седмата неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена св. Литургия в църквата „ Св. Йоан Рилски Чудотворец “, по-известна като Потопената черква, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

Църквата е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с декрет през 1965 година, поради градежа на язовир „ Жребчево “. Последната работа там е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков, който през днешния ден не скри вълненията си, че храмът оживява след 56 години.

„ Ние изискуем голяма признателност и реверанс пред паметта на всички тези хора, които поставиха душата си за този храм, които дадоха своята мъдрост и живот, на енорийския финален духовник, който обслужваше това село, което към този момент е запустяло. Много от тях към този момент са покойници, само че са и доста тези, които към момента помнят осъщественото за отбрана на православната ни религия. Как да я съхраним? Само тогава, когато ние я съхраняваме в себе си, може да я предаваме на идното потомство, което ще продължи делата на нашите предшественици, в устоите на вярата, вярата и най-много в любовта. Така, както този храм толкоз години не се поддаде на водите, беше ожитворен от хора и от свещенодействие, дано нашата религия бъде толкоз мощна и вдъхновяваща, та да ни укрепва, да бъдем ревностни православни християни, пазейки своя обичай, своята религия, съхранявайки народа ни като православен. Бъдете благословени! “, сподели на стотиците миряни митрополит Киприан. Той благодари на всички, които помогнаха това историческо събитие да се случи.

На въпрос дали службите в Потопената черква ще бъдат традиция владиката показа, че се надява това да продължава да се случва с Божията помощ и поддръжката на св. Йоан Рилски.„

„ Процесът е дълъг, за собствеността на църквата, за нейната реституция, вероятно за план, по който може да се кандидатства. Обетът, който съм дал пред себе си и пред св. Йоан Рилски е всяка година, на този ден, на седмата неделя след Петдесетница, да отслужваме св. Божествена Литургия, в този прелестен храм, който остава спомен на нашите религия и българщина, съхранени през вековете “, сподели старозагорският митрополит. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР