На се наблюдава луната - ако тя е пълна, значи

...
На се наблюдава луната - ако тя е пълна, значи
Коментари Харесай

Поверия за Димитровден

На се следи луната - в случай че тя е цялостна, значи годината ще ти е цялостна – цялостни кошари, цялостни обори, цялостни кошери с мед, цялостна къща с деца. Празната луна пък подсказва бедност. Това сподели за Радио „ Фокус “ - Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев.
Той изясни, че в християнската живопис има икона на двама конника – това са братята свети Димитър и свети Георги. „ Свети Димитър е по-възрастен, с бяла брада, която в случай че тръсне може да завали сняг. На Димитровден православната черква отбелязва деня на свети в.м Димитрий Солунски, жертвал се за християнската религия, страдалец и прободен с копие през 288 година. В националната традиция на този ден е останало да се отбелязва един от най-големите есенни празници. Това е ден, в който се освобождават ратаите и сезонните служащи, както и пастирите. Не е инцидентна националната сентенция, че на Димитровден едни се отработват, а други се заробват, тъй като към този момент уговорени пастирите не могли да се откажат без значение какви условия ще обезпечи господаря през годината “, сподели още проф. Динчев.
 Кой има имен ден през днешния ден, 26 октомври Кой има имен ден през днешния ден, 26 октомври
Всяка година на 26 октомври имен ден честват всикчи, които носят името Димитър, Димитрина, Димо или Митко и производните му. Пожелан...
Той добави, че Димитровден се назовава още Разпус – разформироване, а у българите-мохамедани Касъм. „ Съществуват разнообразни вярвания и гадания на този ден. Например при извеждането на кравата пък следили къде ще се оближе и дали ще е начело или откъм гърба, което ще подскаже каква ще е годината. Тук ми се ще да отворя една скоба и да кажа няколко думи за научните интерпретации на празника, които ни насочват към античните показа за устройството на света, за езическите практики и митологемата живот – гибел, младост – напреднала възраст. Християнството се е приспособило към старите показа, преосмислило ги заради което следим преплитане сред едните и другите детайли “, съобщи проф. Динчев. Той добави, че митическият облик на конника св. Димитър, който е по-старият от двамата братя се свърза с архангел Михаил, а посредством него и със света на мъртвите.
Според националните поверия от Димитров ден стартира зимата, напомня етнографът доцент доктор Екатерина Керемидарска. По думите ѝ в националните показа свети Димитър язди кон, а от брадата му се посипват първите снежинки. Дойде ли Димитровден, идва снегът.
В предишното на този ден свършва обичайният интервал за наемане на овчари, ратаи и говедари. На обособени места в България, ден след 26 октомври е денят „ Разпус ” – разплащането с наемните служащи.
„ На този ден се устройват служби, вършат се курбани и селски сборове. Като предвестител на зимата Свети Димитър в националните показа се свързва с отвъдния свят ”, сподели Екатерина Керемидарска. По думите ѝ името на този празник идва от свети Димитър Солунски, за чието покровителство си съперничат сърби, българи, руси и гърци. За трапезата на Димитровден се подготвя ритуален самун, яхния от петел или кокошка, или курбан.
 Пожелания за Димитровден Пожелания за Димитровден
На 26 октомври честваме Димитровден. Ето някои пожелания, които може да изберете. Бъди жив и здрав! Нека здравето да е твой правилен сп...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР