На сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg може да се проверява

...
На сайта на Националното тол управление
www.bgtoll.bg може да се проверява
Коментари Харесай

Валидността на е-винетките за автомобили със сменени регистрационни номера може да бъде проверена на сайта bgtoll.bg

На уеб страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg може да се ревизира валидността на електронна винетка на автомобил, който е със заменен регистрационен номер. Информацията може да се откри чрез бутона „ Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил “, след като се вкара новият номер.

Досега чиновници на Националното тол управление уведомяваха за прехвърлянето и валидността на е-винетката персонално – по телефона или посредством електронната поща, собствениците или ползвателите на автомобили с изменени регистрационни номера.

Съгласно Наредбата за изискванията, реда и правилата за създаване и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, при смяна в регистрационния номер на пътното превозно средство притежателят или ползвателят следва в период до три работни дни да съобщи тази смяна в Агенция „ Пътна инфраструктура “. Той може да подаде заявката в централното управление или в регионалните управления на АПИ, както и на електронния адрес [email protected].

От началото на 2019 година постъпилите и обработени заявки за прекачване на електронна винетка са близо 29 000.

Собственикът или ползвателят на превозното средство резервира е-винетката с валидността на към този момент издадената.

Заради невъзможността да се правят корекции в електронната система, отговорността за вярното въвеждане на данните за е-винетка - регистрационния номер, националността по регистрация, категорията на пътното превозно средство или интервала на годност, е изцяло на притежателя или на ползвателя. Съгласно член 5 алинея 3 от Наредбата, в случай на погрешно декларирани данни се счита, че за автомобила не е платена пътна такса.

Напомняме, че вписването на знаците от регистрационния номер на пътните превозни средства в уеб страницата и мобилното приложение за пазаруване на електронна винетка може да бъде и на кирилица, и на латиница, само че да съответства на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период те не се въвеждат. Буквените знаци от регистрационния номер се изписват с главни букви. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за буква - "О ".

Необходимо е потребителите внимателно да преглеждат и ревизират въведената от тях информация преди да потвърдят финалното заплащане. Електронната система за събиране на пътни такси позволява покупката единствено на една винетка за един автомобил за даден интервал от време. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР