На събитието Snapdragon Summit миналата седмица Qualcomm представи 64-битовия 12-ядрен

...
На събитието Snapdragon Summit миналата седмица Qualcomm представи 64-битовия 12-ядрен
Коментари Харесай

Ето че се появиха и първите тестове на процесора Qualcomm Snapdragon X Elite – това е потенциал за революция в Windows-компютрите

На събитието Snapdragon Summit предходната седмица Qualcomm показа 64-битовия 12-ядрен процесор Snapdragon X Elite с ядра Oryon за Windows-компютрите. Snapdragon X Elite е основан на разработките на стартъпа NUVIA, добит по-рано от Qualcomm. Производителят най-сетне разреши на медиите да споделят информация по отношение на продуктивността на процесора. Оказа се, че има капацитет за гражданска война в Windows-ноутбуците.

На Snapdragon Summit 2023, Qualcomm сподели поредност от сравнителни резултати от тестванията на Snapdragon X Elite, където в доста аспекти изпреварва съвсем всички сегашни компютърни платформи на Intel, AMD и Apple. Според данните, които Qualcomm разкри на презентацията, чипът Snapdragon X Elite се оказа доста по-добър от всички съперници във връзка с енергийната успеваемост. Просто казано, в случай че всички изказвания на Qualcomm по отношение на Snapdragon X Elite се осъществен в действителните случаи на приложимост, процесорът може да се окаже изцяло революционна платформа за компютрите, предлагаща най-хубавата в класа си продуктивност и живот на батерията.

Както беше обявено по-рано, 4nm чип Snapdragon X Elite може да работи на до 3,8 GHz на всички ядра, а едно или две могат да бъдат автоматизирано овърклокнати до 4,3 GHz. Общото количество L2 и L3 кеш-памет на процесора е 42 MB. Всеки клъстер от четирите ядра е получил 12 MB L2 кеш, а останалите 6 MB са разпределени сред всички ядра. Snapdragon X Elite поддържа бърза, енергийно ефикасна памет LPDDR5X-8533 с обща пропускателна дарба на паметта до 136 GB/s. Същевременно, за него се твърди, че поддържа дисковия стандарт PCIe 4.0.

Snapdragon X Elite разполага с най-мощния Adreno GPU, който Qualcomm в миналото е разработвал. Той обезпечава 4,6 терафлопа продуктивност (повече от конзолата Xbox Series S на Microsoft) и също по този начин поддържа 4K-екрани със 120Hz периодичност на освежаване и HDR10. Трябва също да се добави, че процесорът  е получил поддръжка на спомагателни PCIe-линии, тъй че новият артикул теоретично може да се комбинира с ноутбук с дискретна графична карта. Вярно е, че това ще изисква софтуерна поддръжка от производителите на дискретната графика.

Snapdragon X Elite също е оборудван с невронния копроцесор Hexagon (NPU), разтоварващ дилемите за машинно образование, които другояче биха могли да се извършват от обработващите ядра на процесора. Това може доста да усъвършенства продуктивността. Според Qualcomm, самият NPU има продуктивност от 45 TOPS (трилиона интервенции в секунда) в INT4 дилемите, което е до 4,5 пъти повече от опциите на актуалните процесори, открити в актуалните ноутбуци на пазара. Комбинираната продуктивност на платформата Snapdragon X Elite (CPU, iGPU и NPU) при свързани с AI задания е до 70 TOPS.

На Snapdragon Summit 2023, Qualcomm сподели два тестови ноутбука с процесорите Snapdragon X Elite. Единият преносим компютър е с обща консумация на сила 23 W и дебелина 15 mm, а вторият — 80 W и дебелина 16,8 mm. Важно е да уточним, че става дума съответно за потреблението на сила от целия ноутбук, а освен на процесора. Компанията към момента не е разкрила TDP на самия чип.

От Qualcomm означават, че ноутбуците с по-ниска консумация на сила ще бъдат пуснати първи в продажба, а системите с консумация на сила от 80 W ще дебютират по-късно.

Дори при презентацията, производителят се опита да резервира оптимално равнище на секретност. На медиите не беше разрешено да взаимодействат с ноутбуците, оборудвани със Snapdragon X Elite. Дори клавиатурите бяха неразрешени за пипане. Внимателен управител стоеше до щанда и не позволяваше да се случват ненужни неща. Тестовете са извършени от представители на Qualcomm.

Geekbench v6.2

В теста Geekbench CPU инспекцията минаха единствено процесорните ядра: еднонишков и многонишков. Тестът симулира разнообразни работни натоварвания, вариращи от криптография, компресиране на изображения, разбор на HTML5, физически калкулации и завършващи калкулации с общо предопределение.

Както можете да видите на графиката нагоре, системите със Snapdragon X Elite бяха съпоставени с разнообразни платформи и с друга консумация на сила. Ноутбукът на Qualcomm с консумация от 23 W на чипа Snapdragon X Elite се оказа по-бърз от преносим компютър с 8-ядрения и 16-нишков AMD Ryzen 7 4840U, както и от модела с 14-ядрен и 20-нишков Intel Core i5-13700H. Той също по този начин превъзхожда и 12-ядрения Apple M2 Pro в еднонишковата продуктивност (показана в жълто на графиката), само че е малко зад него в многонишковата продуктивност (показана в синьо). 80W версията на преносимия компютър на Qualcomm, който работи със Snapdragon X Elite, беше по-бърз от Apple M2 Pro системата и в двата теста. В допълнение, едното ядро ​​на чипа на Qualcomm се оказа по-бързо от едното ядро ​​на Core i9-13950HX и Ryzen 9 7945HX, само че новият артикул отстъпва и на двата във връзка с многонишковата продуктивност.

Qualcomm също разкри и резултатите от тестванията на Geekbench за Linux (изображението по-горе), потвърждавайки, че ниската продуктивност на Snapdragon X Elite не е лимитирана единствено доникъде на Windows. Нещо повече, резултатите на чипа тук бяха още по-добри. В еднонишковия тест, процесорът означи 3222 точки, а в многонишковия – 17 215 точки.

PCMark 10 Applications

Тестовете на PCMark 10 Applications симулират действителното работно натоварване на другите офис приложения на Microsoft, показвайки какъв брой дейно системата се оправя с ежедневните работни натоварвания, в това число и сърфиране в мрежата, редактиране на документи, Word, Excel, Powerpoint и други

Графиката нагоре демонстрира, че основаната на Snapdragon X Elite система се показва доста добре в тези проби. Премиум-моделите геймърски ноутбуци се оказаха по-бързи от новите, само че те са доста по-обемисти, шумни и енергоемки системи, оборудвани с дискретни графични карти. На собствен ред, спрямо всеобщите потребителски преносими компютри като Acer Swift Edge 16 с Ryzen 7 7840U и интегрирана графика, новият Snapdragon X Elite се показа по-добре.

Cinebench 2024

Неотдавна пуснатият тест Cinebench 2024 на Maxon е предопределен да тества CPU и GPU благодарение на новия енджин за рендеринг Redshift. Помощната стратегия поддържа x86-съвместими и 64-битови процесори от AMD и Intel, M1 и M2 чиповете на Apple, както и платформата Snapdragon от Qualcomm.

Ситуацията със Cinebench 2024 се оказа сходна на тестванията в Geekbench. В теста за рендериране Snapdragon X Elite е обезпечена по-добра еднонишкова продуктивност, а при многонишковата продуктивност беше по-бърз от 12-ядрения Apple M2 Pro в MacBook Pro 14. Премиум игровите ноутбуци бяха по-добри при многонишковата продуктивност, само че по-масовите модели, основани на Intel и AMD, изостават от Qualcomm.

3DMark Wild Life Extreme

Най-новият междуплатформен тест 3DMark Wild Life е предопределен главно за премерване на продуктивността на GPU. В общоприет режим, Wild Life прави оценка графичната продуктивност за къс интервал от време. На собствен ред, стрес-тестът 3DMark Wild Life е предопределен да тества графичната продуктивност, като се вземат поради дългите игрови сесии и демонстрира какъв брой се утежнява равнището на продуктивност на графичния процесор, като взема поради нагряването от продължителното натоварване и тротлинга.

Графичното ​​Adreno ядро на процесора Snapdragon X Elite показва доста по-високо равнище на продуктивност в тези проби, спрямо „ вградените “ процесори от AMD и Intel, в това число и доста мощната интегрирана графика Radeon 780M. Въпреки това, 19-ядреният графичен процесор Apple M2 Pro въпреки всичко се оказа по-бърз.

GFXBench Aztec Ruins

Друг междуплатформен графичен тест е GFXBench 5.0 и по-специално Aztec Ruins, стартиран с поддръжка на DirectX, OpenGL, Vulkan или Metal API, според от употребяваната платформа. Резултатите по-долу демонстрират най-високите стойности за всяка платформа и комбинацията от DirectX и Metal тестванията.

Графиката на Snapdragon X Elite тук се оказа по-бърза от конкуренцията.

UL Procyon AI Inference Benchmark

Тестът UL Procyon AI Inference Benchmark прави оценка продуктивността на AI-алгоритмите в Windows средата и поддръжката на голям брой AI-енджини. На ноутбуците с процесорите на Intel и AMD пробата беше извършен във версията за x86/x64-съвместимите системи. За Snapdragon X Elite пробата беше извършен в родна версия с поддръжка на Qualcomm SNPE. Всички системи бяха тествани в калкулации на цели цифри.

Невронният копроцесор Hexagon NPU работи на непрекъсната периодичност (самата периодичност не е посочена) без значение от общия TDP на ноутбука, тъй че разновидностите на преносими компютри с TDP от 23 W и 80 W в теста демонстрираха сходни резултати. Копроцесорът за ИИ в Snapdragon X Elite се оказа просто отвън конкуренцията, както можете да видите на графиката нагоре. В съпоставяне с стандартните CPU-ядра, Hexagon NPU обезпечава доста по-висока продуктивност и също така е с по-ниска консумация на сила.

Според HotHardware, Snapdragon X Elite, най-малко на хартия, наподобява като евентуално революционна платформа за Windows-компютрите. Той обезпечава превъзходна продуктивност в необятен диапазон от интензивни работни натоварвания на CPU, GPU и NPU, като в същото време обезпечава най-хубавата в класа си енергоефективност. Ако всички искания на Qualcomm бъдат приложени в действителните потребителски ноутбуци, тогава ще има доста забележима конкурентна мощ на пазара, с която Intel, AMD и Apple ще би трябвало да се преценяват.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР