На събитието присъстваха Председателят на Върховен административен съд – съдия

...
На събитието присъстваха Председателят на Върховен административен съд – съдия
Коментари Харесай

Административен съд – Варна се отчете за свършеното през изминалата година

На събитието участваха Председателят на Върховен административен съд – арбитър Георги Чолаков, госпожа Атанаска Дишева – член на Висш съдебен съвет от съдийската гилдия, магистрати от Върховен административен съд - арбитър Мариника Чернева – ръководител на IV поделение на Върховен административен съд, арбитър Кремена Хараланова и арбитър Мария Радева.

Председателят на Административен съд - Варна – арбитър Тинка Косева регистрира в Доклада за активността на съда през 2017 година, че през посочения интервал в съда са постъпили общо 3664 броя каузи, които  са с  202 броя повече от постъпилите през 2016 година – 3 462 бр. каузи или 5.83 % повече от 2016 година Постъпилите първоинстанционни каузи са 2 372 броя, а постъпилите касационни каузи - 1 292 броя.

През този регистриран интервал е налице нарастване броя на  първонистанционните каузи, най-много при исковите производства, както и тези по ЗИНЗС, в това число и обжалване дейности и  бездействия на административните органи и орган по осъществяване на наказванията.  Запазва се и наклонността за увеличение броя на делата по тъжби против подзаконови нормативни актове. Съдия Косева акцентира, че броят на делата не трябва да бъде употребен за единствен източник за премерване действителната натовареност на съдиите в Административен съд - Варна. Важен е фактът, че забележителен брой постъпили първоинстанционни каузи през този интервал още веднъж са данъчните каузи - 543 бр. и делата по Закон за устройство на територията - 237 бр., които се характеризират с изключителна фактическа и правна трудност.

През този регистриран интервал се резервира трайната позитивна наклонност за привършване на огромна част от обсъжданите каузи през отчетния интервал. Разгледани през отчетния интервал са общо 4 523 бр. каузи, които са с 22 бр. повече от прегледаните през 2016 година От тях са свършени общо 3 567 бр. каузи или 78,86 % от делата. Този индикатор е съображение да се направи доста добра оценка за работата на съда през отчетния интервал по повод броя на свършените каузи. Броят на свършените  дела демонстрира, че съдиите са подхванали всички ограничения и са употребявали всички процесуални начини за експедитивност и процесуална спестовност, както и дисциплиниране на страните, за привършване на извънредно висок % от прегледаните за интервала каузи. Решени всъщност са 1 108 бр. първоинстанционни каузи, 1 285 касационни каузи и 442 частни административни каузи.

Свършените първоинстанционни каузи в тримесечен период са 990. Те са се нараснали с 65 бр. спрямо 2016 година, свършените касационни каузи до три месеца са 1 096, което съставлява 83,73% от свършените 1 309 бр. касационни каузи. Препоръката към съдиите е и в бъдеще да се стремят да запазят този висок %.

През 2017 година решени всъщност са 2 835 каузи. От тях направени в период до един месец са 2 539 правосъдни акта или 89,56% от всички.

По отношение качеството на постановените правосъдни актове, през отчетния интервал се следи нарастване на % доказани от касационната инстанция правосъдни актове всъщност. Общо за отчетния интервал броят на върнатите обжалвани каузи в съда, по които е било постановено решение, е 772 бр. От тях напълно оставени в действие са общо 489 бр. решения или 62,69 % от всички тествани решения. Съдия Тинка Косева – ръководител на Административен съд – Варна акцентира, че от разбора на данните се постановат изводите, че съдиите при правене на правосъдните актове са показали извънреден професионализъм и са посочили отлична теоретична подготовка, блян за надграждане и рационализиране на техните познания и опит, с което са убедили страните в законосъборазността и правилността на постановения правосъден акт, в това число и за страната по разногласието, за която актът не е бил положителен. Всички съдии през отчетния интервал имат извънредно висок % необжалвани правосъдни актове от подлежащите на обжалване, акцентира арбитър Косева, заради което следва да бъдат поздравени за високия професионализъм и непрекъснат блян за постановяване на качествени, стимулирани и законосъобразни правосъдни актове.

Председателят на Върховен административен съд – арбитър Георги Чолаков и Атанаска Дишева – член на Висш съдебен съвет от съдийската гилдия поздравиха за сполучливата работа управлението, съдиите и чиновниците на Административен съд – Варна, като сложиха акцент върху бързото, дейно и качествено административно правосъдие в активността на съда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР