На родния пазар - само едно от 10 тествани овчи

...
На родния пазар - само едно от 10 тествани овчи
Коментари Харесай

Продават скъпо овче сирене с евтино краве мляко

На родния пазар - единствено едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено само от овче мляко, сподели проучване на съдружие " За налична и качествена храна ". Засечено е и още по-смущаващо нарушаване - биволско сирене без нито грам биволско мляко.

В " Денят стартира " ръководителят на сдружението Андрей Велчев разяснява, че през годините не е основан орган в България, който да се занимава с качеството на продуктите, защото Агенцията по сигурност на храните следи те да не са рискови за здравето на хората.
 
Това е второто сходно проучване на съдружие " За налична и качествена храна ". Този път то демонстрира количествени, а освен качествени резултати - в доста от оповестените за овчи и биволски артикули се употребява над 50% от по-евтиното краве мляко.
 
" За мен е притеснителен фактът, че качеството на българските артикули е детайл от националната сигурност и е хубаво парламентарната комисия по правни въпроси най-сетне да вземе да ни отговори, защото три месеца откогато стартира да действа Народното събрание, няма опрощение, че няма кой да обърне внимание на законодателната самодейност ", сподели Андрей Велчев.

Пробутват ни биволско сирене без биволско мляко

Едно от предложенията е да бъдат оповестявани обществено производителите, които не съблюдават качеството и стандартите. Велчев разяснява, че БАБХ и КЗП дават отговор с " копи-пейст " информация, тъй като ревизират само една техническа документи, в която производителят самичък би трябвало да каже, че направил нарушаване:
 
 istock istock
" Отговарят, че съответното дружество е тествано, че има добра техническа база, че не са получавали досега други сигнали. Над 80 идентични сигнала, които ние сме получили, приключват с това, че съответно дружество е сложено под зачестен надзор - ревизират го един път седмично ", изясни той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР