На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план

...
На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план
Коментари Харесай

Шефът на БЧК ще ръководи ваксинирането срещу Covid-19. МЗ купува фризери и хладилници

На постоянно съвещание на Министерски съвет бе признат Национален проект за подготвеност при пандемия. При правенето на плана са употребявани управления и насоки на СЗО и Европейския център за надзор на болесттите, както и насъбран опит от спряване с предишни епидемии. Това заяви на ексклузивен брифинг министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

По думите му, главните цели на проекта са ограничение на заболяемостта и понижаване на смъртността от пандемична инфекция; обезпечаване на оптимални благоприятни условия за лекуване на заболелите; поддържане на действието на съществени за публичния живот браншове и служби - опазване на здравето, сигурност, превоз и др.; обезпечаване на непрекъсната, достоверна и настояща информация за обществото по отношение на хода на пандемията и подхванатите ограничения.

" Националният проект за подготвеност при пандемия има общ темперамент поради обстоятелството, че пандемична обстановка може да възникне от разнообразни патогени с друг механизъм на предаване, вирулентност, схватливост от популацията и други фактори, повлияващи епидемиологичния и инфекциозния развой ", акцентира министър Ангелов.

Той заяви, че до четвъртък Министерство на здравеопазването ще създаде народен проект за имунизиране против ковид .

" Днес на това съвещание на Министерски съвет определихме за ръководител на координационния съвет за осъществяване на проекта за имунизация. Това е проф. Красимир Гигов - общоприет шеф на БЧК ", съобщи проф. Костадин Ангелов.

Той още веднъж акцентира, че имунизациите ще бъдат доброволни и безвъзмездни за всички искащи жители.

" Ангажимент на Координационния съвет е всеки един българин, който пожелае да бъде имунизиран против ковид, да получи ваксина, такава, каквато пожелае. Ваксините у нас ще са тези, които ще са във всяка една европейска страна. До края на седмицата ще оборудваме с хладилници и фризери, с цел да получим първата пратка ваксини от " Пфайзер ". В момента се подписват договорите с компаниите. В София в началото ще има на две места - " Булбио " и РЗИ-София, а в страната първо ще доставим ледник в РЗИ-Бургас ", изясни здравният министър.

По думите му, в началото ще бъдат купени 4 хладилника и те са задоволителни за първата доставка. След това ще бъдат купени хладилници за всички РЗИ в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР