На различни места по света хората съобщават за странни, силни

...
На различни места по света хората съобщават за странни, силни
Коментари Харесай

Какво причинява мистериозните шумове от „небесни земетресения“, които се чуват по целия свят

На разнообразни места по света хората оповестяват за странни, мощни звуци, които като че ли идват от небето. По света те са известни като „ барисални оръдия “ в делтата на Ганг и Бенгалския залив, „ ян “ в Шикоку, Япония, и „ mistpouffers “ (мъгливи изригвания) в Белгия.

В продължение на стотици години в Съединени американски щати се оповестява за неидентифицирани шумове от взрив. Понякога те са съпроводени от трусове, а от време на време не - чути са по време на земетресенията в Ню Мадрид през 1811-1812 година и до януари 2020 година Често се разказват като „ бързащ “ или „ търкалящ се “ тон, а от време на време се свързват по-скоро с ниски температури, в сравнение с със трусове.

Известно е, че мощните шумове от боричкане се появяват изключително постоянно наоколо до езерото Сенека в региона на езерата Фингър в щата Ню Йорк. Звуците са толкоз мощни, че от време на време дрънчат прозорци и порти, и водят началото си от земетресението в Чарлстън през август 1886 година, когато тези звуци са били чути няколко седмици след събитието и са съвпадали с многочислените вторични земетресения.

Mysterious " Skyquake " Noises Heard Around The World, And Nobody Knows What They Are
— IFLScience (@IFLScience)
През 2020 година учените използваха сеизмични данни от портативната решетка EarthScope (ESTA), с цел да се опитат да обяснят шумовете към Съединени американски щати, като ги съпоставиха със сведенията за шумовете от 2013 година насам.

Екипът от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил прегледал новинарските известия от Северна Каролина, където известията за шумове са се появявали относително постоянно. Екипът се надява да успее да удостовери шумовете със сеизмо-акустични данни, взети от ESTA. Те не разкрили никакви събития, които да съответстват със трусове, което е доказателство, че е малко евентуално те да са повода.



„ Най-общо казано, считаме, че това е атмосферно събитие - не считаме, че идва от сеизмична интензивност. Предполагаме, че то се популяризира по-скоро посредством атмосферата, в сравнение с посредством земята “ , споделя откривателят Ели Бърд в изказване, забелязано от Live Science. 

Вместо това откривателите, които показаха своите открития на годишната среща на Американския геофизичен съюз през 2020 година, се концентрираха върху слушането на инфразвук - нискочестотен тон, който не се чува от хората. Те улавят сигнали - с дълготрайност сред 1 и 10 секунди.



Въпреки това не сме доста по-близо до обяснението на шумовете, нито до това дали шумовете са породени от еднакъв тип събития към Земята. Много от тях биха могли да бъдат звукови бумове от самолети, които преодоляват звуковата преграда, а не от незнайни естествени аргументи. Възможните пояснения за други събития варират от увеличаване на буреносните талази и цунами в избрана посока и запалване на метан, отделян от метанови хидратни пластове, до геомагнитни стихии.

Една от обещаващите благоприятни условия е болид в горните пластове на атмосферата - астероиди, предизвикващи звуков взрив, при който метеорът остава незабележим и не се вижда, до момента в който не чуем шума, който основава. Засега, до момента в който не бъдат събрани повече данни, шумовете остават неразгадани.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР