На работна среща с посланиците на страните-членки от ЕС и

...
На работна среща с посланиците на страните-членки от ЕС и
Коментари Харесай

Румен Радев: България очаква конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи преди началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС

На работна среща с посланиците на страните-членки от Европейски Съюз и Швейцария президентът изрази упованието и готовността на България за присъединение към Шенгенското пространство

България интензивно работи и поддържа европейската вероятност на своите съседи от Западните Балкани като най-сигурна мярка за гарантиране на сигурността, стабилността и икономическия прогрес на нашия район. Затова страната ни чака постигането на съответни резултати както в сферите на стопанската система и свързаността, по този начин и във връзка с откритите двустранни въпроси в разговора с Република Северна Македония. Сред нерешените политически въпроси изключително сензитивно се открояват спазването на правата на македонските българи, усилването на езика на омразата и похищенията против българското-културно историческо завещание. Загърбването на тези въпроси ще забави и напредъка в процеса на европейска интеграция. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на работна среща с посланиците на държавите-членки от Европейски Съюз и Швейцария. В срещата, на която бяха разисквани редица тематики от европейския дневен ред, взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Активизирането на двустранния разговор с югозападната ни съседка посредством надграждането на постигнатото досега е положителен знак. България обаче чака не нови уверения, а конституционни гаранции за съблюдаване на правата на македонските българи, посредством прибавянето им в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония, дружно с изброените останали елементи от нации, уточни Румен Радев. По думите на президента това би трябвало да се случи преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз на югозападната ни съседка.

Спазването на човешките права и осъществяването на Копенхагенските критерии за участие не могат да бъдат третирани само като двустранен въпрос сред България и РСМ, те засягат фундаментални европейски полезности, не могат да са обект на договаряния и са явен индикатор за европейската зрялост на РСМ. Трудна за приемане е тезата, че в Народното събрание на една страна-кандидат за участие в Европейски Съюз няма болшинство от 2/3, което да изрази безапелационната политическа воля за реализиране на пълноправно участие, добави Румен Радев. Необяснимо би било и внасянето в обединена Европа на идеология от някогашни тоталитарни режими.

Като виновен член България не желае да внася в Европейски Съюз открити проблеми и чака схващане, взаимност и поддръжка от своите европейски съдружници по въпроса за европейската интеграция на РСМ, съобщи още президентът.

Държавният глава оцени високо целите на новото френско председателство на Европейски Съюз, измежду които са тематики като стратегическата автономност на Европа в региона на сигурността и защитата, основаването на проекти за реакция и дейности при възникването на рецесии, гарантиране на сигурността на външните европейски граници и адаптиране на Шенгенското пространство към новите действителности. Президентът подсети, че още от 2011 година страната ни е изпълнила всички условия за участие в Шенгенското пространство, а през 2017 година той е внесъл и свое предложение в Европейски Съюз за правене на действен проект за деяние на Европейски Съюз при положение на внезапно нарастване на миграционните потоци към сухопътните граници на съюза.

Дебатът за бъдещето на Европа няма по какъв начин да се води без нея самата, нито би трябвало да се позволява компромис в региона на сигурността на Европейски Съюз, съобщи Румен Радев. Президентът уточни, че страните-членки на Европейски Съюз са освен „ семейство “, построено на основата на споделени демократични правила и полезности, а и съдружници, които дружно подсигуряват своята сигурност.

НАТО е главният дирек на европейската сигурност, само че остава въпросът за недостига на отбранителни качества на равнище Европейски Съюз, който отчетливо се демонстрира при възникването на рецесии. Затова президентът още веднъж прикани за по-тясна интеграция в региона на европейската отбранителна промишленост и просвета, което да усъвършенства разноските за защита и да усили приноса на страните от Европейски Съюз към груповата сигурност. Румен Радев даде висока оценка на партньорството в областта на защитата със страните от Европейски Съюз, в това число провеждането на взаимни учения и защитата на въздушното пространство на България с оглед ескалацията на напрежение в Украйна.

Президентът уточни също по този начин, че Европа остава водеща в света в построяването на „ зелена стопанска система “, само че Европейски Съюз не би трябвало да губи от взор и обществените и стопански аспекти в границите на този преход. В процеса на промяна следва да се регистрират огромните разноски за подмяна на базовите енергийни мощности, както и рискът от увеличение на зависимостта на Европа от външни фактори при доставките на енергийни запаси. По думите на президента днешната енергийна рецесия и високите цени на електрическата енергия в Европа са явен знак за риска от загуба на конкурентоспособност от страна на Европейски Съюз в дълготраен проект, спрямо другите стопански центрове в света. Във връзка с това Румен Радев изрази и вярата на страната ни за цялостното признание на нуклеарната сила за „ зелена “ от страна на Европейски Съюз, както и за обособяване на задоволително средства за проучвания и произвеждане на енергоспестяващи технологии и решения в границите на съюза.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР