На работа в област Варна през юни 2023 г. са

...
На работа в област Варна през юни 2023 г. са
Коментари Харесай

1058 безработни в област Варна са постъпили на работа през юни 2023г.

На работа в област Варна през юни 2023 година са постъпили 1058 безработни лица. 84,31% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар (892). През месеца в трудова претовареност са устроени 217 младежи на възраст до 29 години, както и 52 дълготрайно безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През юни 2023 година в бюрата по труда от региона са декларирани 840 работни места. На първичния пазар са оповестени 838 работни места. Най-много от декларираните през месеца места са от сферата на хотелиерството и ресторантьорство (354), обучение (128) и   търговия (72). Следват преработваща индустрия (71), държавното ръководство (50), превоз, депозиране и пощи (29), строителство (24) и административни и икономически действия (19).

Равнището на безработица във Варненска област през юни 2023 година е 2,9%. Броят на записаните безработни в бюрата по труда от региона е 5 711, с 343 по-малко по отношение на месец май на 2023 година (6054). В съпоставяне с май 2023 година (3,1%) се регистрира понижение от 0,2% пункта на нивото на безработица.

В град Варна броят на записаните безработни през юни 2023 година е 2895 – със 101 лица по-малко по отношение на май 2023 година (2 996). Равнището на безработица в града е 1,9%. В съпоставени с май 2023 година (2,0%) се регистрира понижение с 0,1 проценти пункта.

Три ограничения с европейско финансиране поддържат украинските жители на българския пазар на труда.

Три ограничения с европейско финансиране, които се осъществят от Агенцията по заетостта, са разполагаем и на украинските жители с краткотрайна протекция в България за сполучливата им реализация на пазара на труда. Мерките са с общ бюджет от 404 млн. лева, които са обезпечени по Програма „ Развитие на човешките запаси “.

„ Започвам работа “- Бюджетът на Компонент 1 „ Активиране “ е в размер на 34 млн. лева С разнообразни действия ще бъдат задействани безработни и неактивни лица, като бъдат приложени новаторски и интерактивни способи за привличането им на пазара на труда – образуване на събития и трудови тържища, осведомителни акции в интернет, ателиета за работа и мобилни екипи. По Компонент 1 „ Активиране “ е планувано разкриването на Центрове за активиране, в които безработните и неактивни лица ще бъдат

Равнището на безработица е на база брой безработни, регистрирани в бюрата по труда, към стопански дейните лица (15-64 г.), открити при Преброяване 2021 година

стимулирани за интензивно държание на пазара на труда. Първите шест Центъра за активиране към този момент действат в Димитровград, Кюстендил, Ихтиман, Перник, Пазарджик и Сливен. В тях се дават услуги за интеграция в претовареност, информиране и консултиране, ще бъдат проведени групови мероприятия, а безработните участници ще бъдат насочвани към свободни работни места, подобаващи образования за повишение на уменията, както и за валидиране на професионални умения и подготовка.

Предстои и оповестяването на Компонент 2 „ Обучение “ по мярката „ Започвам работа “, който е с бюджет от 42 млн. лева С дейностите, които ще бъдат осъществени от Агенцията по заетостта, безработните и неактивните лица ще бъдат насочвани към образования за професионална подготовка и основни компетентности, като да вземем за пример притежаване на непознат език, в това число и български език. Тази опция ще бъде предоставяна посредством ваучери. По мярката ще бъдат обучавани неактивни и безработни лица.

Украинските жители в България, които имат предпочитание да стартират работа, ще могат напълно скоро да се включат и в дейностите по Компонент 3 „ Заетост “ на мярката „ Започвам работа “. Компонентът е с бюджет от 224 млн. лева, а дейностите ще включват подкрепена претовареност за интервал от 6 до 24 месеца, както и даване на еднократни тласъци за опазване на заетостта след приключване на интервала на субсидирана претовареност.

„ Младежка претовареност + “ - Мярката е с бюджет от 80 млн. лева и следва да започва. По „ Младежка претовареност + “ на безработните и неактивни младежи ще бъде обезпечена опция за стажуване, образование по време на работа и включване в субсидирана претовареност. Украинските младежи до 29-годишна възраст, които са безработни или неактивни, също ще могат да аплайват по нея.

„ Родители в претовареност ” - С дейностите по мярката се обезпечават грижи за деца, които не посещават ясли, детски градини и предучилищни групи. С обезпечаването на детегледачи се дава опция на родителите да стартират работа. Украинските жители с краткотрайна протекция, които имат дребни деца и имат предпочитание да се интегрират на пазара на труда, могат да аплайват по мярката „ Родители в претовареност “, която е с бюджет от 24 млн. лева

Украинските жители с краткотрайна протекция в България могат да употребяват опциите за улеснен достъп до пазара на труда и по други ограничения и стратегии, финансирани с национални и европейски средства, като потърсят настояща информация за тях в бюрата по труда в страната.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР