На провелия се днес брифинг, след като съобщи новите случаи

...
На провелия се днес брифинг, след като съобщи новите случаи
Коментари Харесай

Предстои ли удължаване на срока на извънредните мерки у нас?

 На провелия се през днешния ден брифинг, откакто заяви новите случаи на ковид у нас, ген. Мутафчийски разяснява и взетите досега ограничения в наложеното изключително състояние. За момента няма изясненост дали то ще бъде удължено или не.

Генералът обаче добави, че Националният щаб има готово предложение, което ще насочи към министъра на опазването на здравето за удължение на ограниченията, които трябваше да изтекат на 29.03. Идеята е те да бъдат удължени до 12 април.

Припомняме, че на 13.03.2020г. министърът на опазването на здравето у нас Кирил Ананиев вкара със заповед следните ограничения:

1. Преустановяват се визитите в увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях. На заведения за хранене и заведенията за бързо обслужване се позволяват доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Всички търговски действия, неупоменати нагоре, не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

2. Преустановяват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени учебни заведения, екскурзии и други) в учебните заведения, университетите и в другите обучителни институции и организации. При опция се вкарва отдалечена форма на образование.

3. Преустановяват се визитите на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всевъзможни групови форми на активност и работа с деца и възпитаници, отвън системата на предучилищното и учебното обучение, които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма.

5. Преустановява се провеждането на всевъзможен тип всеобщи мероприятия, в това число спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6. Всички работодатели според от спецификата и опциите на съответната трудова активност да вкарат отдалечена форма на работа за чиновниците си. Когато това е невероятно, работодателите провеждат провеждането на засилени противоепидемични ограничения в работните пространства, в т. ч. филтър, стерилизация и проветряване, инструктаж за съблюдаване на персонална хигиена на личния състав и не позволяват чиновници или външни лица с прояви на остри заразни болести.

7. Преустановяват се плановите детски и женски съвещания, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна активност, в това число присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

8. Отменят се т. I, т. 5-11 и т. II от Заповед № РД-01-122 от 11.03.2020 година на министъра на опазването на здравето.

Предстои да забележим публично предлагането импортирано, както и решението на министъра на опазването на здравето по отношение на удължение на периода, в който тези ограничения ще са дейни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР