На проведеното днес заседание на Общински съвет – Видин бе

...
На проведеното днес заседание на Общински съвет – Видин бе
Коментари Харесай

Осигурени са средства за изпълнението на проекта за реставрация на Синагогата

На извършеното през днешния ден съвещание на Общински съвет – Видин бе взето решение, с което се обезпечава нужното финансиране за естественото осъществяване на план „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “.

Това стана допустимо откакто Общинският съвет даде единодушие Общината да поеме общински дълг за обезпечаване на оборотни средства за осъществяване на плана.

Гласуването на предлагането беше предшествано от дълга полемика, в границите на която бе отговорено в детайли на всички въпроси на общинските съветници. В началото на разискването кметът на Видин доктор Цветан Ценков означи, че огромният интерес към тематиката е разбираем, тъй като Синагогата е обект освен от национално, само че и от интернационално значение. „ Община Видин ще се оправи с всички провокации и този план ще бъде изпълнен в законоустановения период “, увери доктор Ценков. Той акцентира, че на обекта се работи интензивно, като най-вероятно ще се наложи компанията да премине на двусменен режим на работа. „ В момента се прави доста деликатно подсилване на стените, с цел да може да се премине към възобновяване на покрива. Това обаче е сложен развой “, означи видинският кмет, като показа, че не прави чест на тези, които се пробват посредством доноси да попречат на осъществяването на плана, още повече когато част от създателите на тези доноси седят сега в залата на Общинския съвет.

Десислава Тодорова, заместник-кмет „ Европейски политики и вложения “, сподели писмо, с което се утвърждава приемане на предплатено заплащане в размер на 2 797 000 лева по контракта за безплатна финансова помощ. С тази сума Общината ще възвърне отпуснатия с решение на Общински съвет – Видин безлихвен заем за оборотни средства, а с остатъка ще бъде изплатен задатъкът по контракта с изпълнителя.

Зам.-кметът акцентира, че поемането на новия общински дълг се постанова, защото в изискванията на Ос 6 на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година е записано, че бенефициентът има право да получи задатък, а идващото междинно заплащане е чак след подписан Акт пример 15, т.е. когато обектът е приключен. Тъй като Община Видин изпитва усложнение да обезпечи нужния финансов запас, се постанова обезпечаването на мостово финансиране в размер на 5 311 843 лева, което ще даде опция за естественото привършване на плана в период. Десислава Тодорова акцентира, че всички общини в България при осъществяването на европейски планове употребяват механизма на мостово финансиране посредством Фонд „ ФЛАГ “ за приемане на оборотни средства. „ Във връзка с въпроса дали планът ще бъде приключен в период, все още строителните действия вървят в период – нямаме нито от надзора, нито от нашия екип, нито от страна на изпълнителя сведения за забавяния “, сподели зам.-кметът.

При последвалото гласоподаване болшинството от общинските съветници дадоха единодушие Община Видин да подписа контракт с Фонд „ Флаг “ ЕАД за вдишване на кратковременен общински дълг със период на погасяване до 12 месеца. Средствата ще бъдат възобновени след приемане на безвъзмездната финансова помощ от страна на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Друга значима тематика, която бе разисквана в границите на дневния ред на днешното съвещание на Общински съвет, бе предоставяне на единодушие за започване на произвеждане по превръщане посредством обединение на Основно учебно заведение „ Отец Паисий “ и Средно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в Средно учебно заведение СУ „ Св. св. Кирил и Методий “.

Борислава Борисова, заместник-кмет по филантропични действия и обществена политика, изясни, че това предложение е предшествано от изработен обстоен разбор на просветителната система в Община Видин. За приемащо учебно заведение е определено СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, тъй като то предлага качествено обучение и налична архитектурна среда, както и построен ресурсен център, което е значимо, тъй като в ОУ „ Отец Паисий “ се образоват деца със специфични просветителни потребности. Борисова напомни, че в края на предходната година Общинският съвет гласоподава с 13 589 лева да се подкрепи ОУ „ Отец Паисий “, тъй че да се покрият част от насъбраните в резултат на дефицита на възпитаници отговорности, които към оня миг са в размер на към 50 000 лева, а към сегашния – 45 633 лева „ И след сливането сградният фонд на ОУ „ Отец Паисий “ ще продължи да се употребява за просветителни потребности, защото в постройката се обитава Професионална техническа гимназия „ Васил Левски “, изясни Борисова.

Директорът на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ Бисерка Каменова сподели, че дружно с шефа на Основно учебно заведение „ Отец Паисий “ Лиана Иванова поставят старания за гарантиране на мира измежду родителите, учениците и учителите. „ Важно е, че ще бъдат подсигурени работни места за учителите от Основно учебно заведение „ Отец Паисий “. Занапред няма да има слети паралелки, каквито в този момент има в ОУ „ Отец Паисий “, тъй че ще се обезпечи качествено обучение за учениците “, акцентира Каменова.

При последвалото гласоподаване болшинството от съветниците утвърдиха започването на процедурата за обединение на двете образователни заведения.

На днешното съвещание също по този начин бе взето решение за осъществяване на финансов финансов разход със лични бюджетни средства в общ размер на 71 071,92 лева, обвързван с наложителен ремонт на отоплителен казан за ОУ „ Иван Вазов “ и за закупуване на нови котли за СУ „ П.Р. Славейков “ и ДГ „ Мир “ – гр. Дунавци, с Филиал „ Звънче “ в гр. Видин.

В началото на съвещанието на Общински съвет клетва като общински консултант постави Олег Джоканов, който влезе на мястото на регионалния шеф Любен Иванов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР