На проведената в Пловдив Регионална среща - дискусия Дружеството на

...
На проведената в Пловдив Регионална среща - дискусия Дружеството на
Коментари Харесай

Психолози: Няма закон, който регламентира образователните...

На извършената в Пловдив Регионална среща - полемика Дружеството на психолозите в Р. България срещнаха настоящите психолози, терапевти и студенти с идните действия и начинания на Дружеството. Регионалната среща мина под надстлов “Българските психолози за Европейско развиване на специалността в България. ” 

Участие в нея взеха доктор Пламен Димитров – ръководител на ДПБ, Стою Недин- член на Управителня съвет, Регонолния координатор за града Теодора Пампулова, Националния кооридинатор на Младежката секция Краси Гешева, координатора на Младежката секция на ДПБ за гр. Пловдив и студент по логика на психиката в първи курс Георги Зимбилев.

Д-р Димитров означи постоянното пловдивско наличие в Дружеството и това, че под тепетата е основан първия клон в страната.

Към момента в страната ни няма настоящ закон, който да регламентира дейностите и отговорностите на експертите психолози и психотерапевти, които имат частна процедура.

Няма законово регламентирани и минималните просветителни условия за тази специалност, което значи, че достъп до пазара на психическата помощ и поддръжка имат всички приключили някакъв курс по логика на психиката, неспециалисти приключили магистърска степен по психология  и такива без никакво психическо обучение.

Съгласно Европейските стандарти на EFPA (EuroPsy Certificate of Psychology) минималните квалификационни условия за в началото придобиване на професионална дееспособност като психолог са пет години академична подготовка по логика на психиката във ВУЗ (бакалавър по психология+магистър по психология) и една година писмено доказуема процедура като психолог под професионална супервизия.

Няма и орган, който да прави инспекции на адекватността и качеството на предлаганите психически услуги. Към сегашния миг специалността „ Психолог “ е вписана в Националната подготовка на специалностите и длъжностите, само че са подхванати дейности за регламентирането и на другите типове психолози - клиничен психолог, детски психолог и така нататък

Необходимо е обаче услугите да минат и по Здравна каса, с цел да могат клиентите – деца и възрастни, да имат достъп до тях, без да се опасяват, че са скъпи. Грижата за психологичното здраве ще се прави с издаването на направление от персонален доктор и с заплащането на потребителска такса. /Марица.бг

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР