На протестен митинг жителите на великотърновското село Самоводене се обявиха

...
На протестен митинг жителите на великотърновското село Самоводене се обявиха
Коментари Харесай

Протест в Самоводене против изграждането на кариера

На протестен протест жителите на великотърновското село Самоводене се оповестиха против идната употреба на кариера за варовици и инертни материали до обитаемото място и оповестиха, че няма да позволен вложителят до обекта, заяви БНР.

Над 250 поданици на Самоводене се включиха в митинга против капиталовото желание на търговищка компания да експлоатира кариерата, отстояща на по-малко от километър от регулацията на обитаемото място. Инвестиционното желание е в начален стадий и към момента не е направена оценка на въздействието върху околната среда. Община Велико Търново поддържа настояванията на самоводчани, а те са подготвени на крайни дейности, с цел да не разрешат кариерата да проработи:

„ Тя се намира в югозападния завършек на селото, най-вече западни ветрове и всичкият прахуляк, който се подвига при взривяването, ще влиза непосредствено в селото. Изключително близо е до обработваеми площи “, уточни кметът на Самоводене Стефан Мъглов.

„ Те идваха, само че ни обясниха по какъв начин всичко щяло да бъде без спънки, работни места, пътищата ще ни асфалтират “, показа гражданин.

„ 10 години съм работил на кариерата насреща и зная какви пакости направихме на селото. Ще плачат хората, замърсява се въздухът, деца порастват “, сподели различен.

„ Пътят ще минава тъкмо пред учебното заведение, всички деца. Оттам и жертви ще има “, добави жителка на селото.

„ Говоря за лов! Ще обездивечат! Но по-важно е какво ще стане с нашето село, те ще съсипят селото “, добави обожател на лова.

„ Ако я разрешат, тогава не зная до къде можем да стигнем, най-малкото ще е затваряне на пътищата “, уточни ръководителят на инициативния комитет Валентин Мицканов, ръководител на локалната земеделска кооперация.

Над 2000 са жителите на великотърновското, което носи името си от това, че е в карстов регион и където копнеш, потича чиста, бистра вода, описват локалните, които си обичат региона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР