На протест под мотото Пловдив не си дава Панаира“ излизат

...
На протест под мотото Пловдив не си дава Панаира“ излизат
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 22.12.2022 г.

На митинг под мотото „ Пловдив не си дава Панаира “ излизат жителите на града на тепетата тази вечер пред постройката на Общината. Хората желаят свикването на изключителна сесия на локалния парламент, на която да бъде предпазен ползата на Пловдив в собствеността на Панаира. В понеделник Общинският съвет на Пловдив одобри апорта на варненските акции на Панаира в „ Пълдин Туринвест “. Това ще разреши на предприемача Георги Гергов да стане мажоритарен притежател на Международното пловдивско ревю.

============================

Последно съвещание за годината организира през днешния ден общинският съвет в Димитровград. 22 са точките, включени в дневния ред. Най-важната от тях е за установяване на таксата за битови боклуци и приемане на план-сметката за разноските по събиране, превозване, отнасяне на боклуците и поддържане на непорочност в публичните територии през 2023 година В случай, че размерът на таксата бъде непокътнат, предстоящите доходи от активността за идната година ще са в към 4 280 000 лв.. Прогнозните разноски за сметосъбиране през 2023 година са изчислени на към 5 280 000 лв.. Кметът на Димитровград Иво Димов предлага такса боклук да е 5,5 промила върху данъчната оценка.

Таксата за боклук ще разискват и на сесията на Общинския съвет в Пазарджик. Предложението на локалната администрация е тя да се резервира в актуалните си размери и през 2023 година както за битовите, по този начин и за корпоративните консуматори. Според план-сметката, разноските за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на боклуци са 14 704 298 лв.. През 2022-ра до 30 ноември са събрани общо 9 520 661 лв. от такса боклук. Очакваните приходи от такси за битови боклуци за 2023-та са към 11 млн. 770 хиляди лв.. Разликата сред разноските за активността и събираемостта от таксата ще е за сметка на други общински доходи.

Текстилните боклуци да се събират разделно, да се предават за следваща приложимост или преработване, а приходите да се употребяват за разнообразни благотворителни дела на БЧК - това предложение също ще разискват през днешния ден общинските съветници на Пазарджик. Предвижда се също да се поддържа спешен запас от облекла, които при поискване от БЧК се дават съгласно съответната потребност.

==================================

По нетрадиционен метод означават годишнината от непочистено крайпътно свлачище край смолянското село Могилица. Срутището осъмна с надпис „ ЧРД 1 година “, а фотоси с изображение на рисковия пътен сектор се появиха в обществените мрежи. Шеговитата честитка е сложена от кмета на селото Милко Кисьов, като по този метод се пробва да подсети на институциите, че раздвижилото се през декември 2021 година свлачище към момента не е почистено. Кметът е сезирал Областното пътно ръководство и други институции за казуса, само че към този момент няма резултат. От пътната работа в Смолян е изпратен отговор, че с разчистването на терена би трябвало да се заемат Община Смолян или притежателят на частния парцел, в който е свлачището. По трасето Смолян-Могилица-Арда за празниците се чака да преминат голям брой туристи с колите си, избрали хотелите и къщите за посетители в региона на горното поречие на река Арда.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова, Адриан Кулев
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР