На произведен днес референдум швейцарците одобриха с голямо мнозинство узаконяването

...
На произведен днес референдум швейцарците одобриха с голямо мнозинство узаконяването
Коментари Харесай

На референдум швейцарците одобриха узаконяването на еднополовите бракове

На създаден през днешния ден референдум швейцарците утвърдиха с огромно болшинство узаконяването на еднополовите бракове в страната, предадоха международните организации.

64,1 % от участниците в допитването са подкрепили мярката, демонстрират окончателните резултати. Мнозинството от гласоподавателите даже в най-консервативните кантони са дали своят вот за узаконяване на хомосексуалните бракове.

Законодателните промени ще разрешат на еднополовите двойки в Швейцария да подписват брак и да осиновяват деца. Женените двойки лесбийки ще могат да имат деца, като получат достъп до дарена сперма - право, което сега имат единствено хетеросексуални двойки.

Освен това ще стане по-лесно за чужденци, сключили брак в чужбина с швейцарски хомосексуалисти, да аплайват за швейцарско поданство.

Швейцария е една от последните страни в Западна Европа, които към момента не са узаконили еднополовите бракове.

Националният парламент към този момент одобри съответното законодателство. То обаче бе оспорено от съперници, които желаеха бракът да си остане съюз сред мъж и жена. Те свикаха референдум по въпроса - нормална процедура в Конфедерацията.

Швейцарската министърка на правораздаването Карин Келер-Зутер изрази очакване първите еднополови бракове в страната да бъдат подписани на 1 юли следващата година.

През 2001 година Нидерландия стана първата западноевропейска страна, узаконила хомосексуалните бракове. Тя бе последвана от множеството страни в района, в това число от Франция през 2013 година и от Германия през 2017 година

На различен референдум през днешния ден швейцарците отхвърлиха с 64,9 % от гласовете предложение за повишение на налозите върху приходите от банкови влогове и акции. Допитването бе свикано по искане на младежката организация на Социалдемократическата партия. Правителството и бизнес кръговете се оповестиха срещу предлагането с аргумента, че ще навреди на стопанската система.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР