На президентските избори в неделя финландците вероятно ще преизберат умерения

...
На президентските избори в неделя финландците вероятно ще преизберат умерения
Коментари Харесай

С едно наум за Русия финландците вероятно ще преизберат сегашния си президент

На президентските избори в неделя финландците евентуално ще преизберат умерения Саули Ниинисто за втори шестгодишен мандат, разчитайки на уменията и предпазливостта му за обезпечаването на тесни връзки с НАТО, без това да поражда неприязън в прилежаща Русия, съобщи " Ройтерс ".

Ниинисто, на 69 години, получава признанието, че е оказал помощ на Финландия да реализира внимателен баланс сред Кремъл и НАТО, на който не е член, само че с който разви тесни връзки, откакто Москва анексира Крим през 2014 година

Според скорошни социологически изследвания Ниинисто има поддръжката на 58-68 % от гласоподавателите. Той идва от консервативната Национална съдружна партия, член на ръководещата коалиция в Хелзинки, само че води акцията си като самостоятелен претендент.

Най-големият му противник Пека Хависто от финландската партия на Зелените, има поддръжка сред 11 и 14 %, а общата поддръжка за останалите шест претенденти е 21-28 %.

Много финландци се безпокоят от Русия, с която споделят 1340-километрова граница и историята на две войни сред 1939 и 1944 година, коствали на Финландия забележителна част от територията й, отбелязва " Ройтерс ". Макар постът да е най-вече внушителен, президентът надзирава външната политика, доминирана от дебата за участието в НАТО и връзките с Русия.

Повечето гласоподаватели ще гласоподават в неделя, само че 36% към този момент пуснаха бюлетини при предварителното гласоподаване, завършило във вторник. Ако в неделя никой от кандидатите не получи половината от гласовете, на 11 февруари ще има балотаж сред двамата най-добре показали се на първия тур.

" Не можем да създадем нищо по въпроса, че Русия е наш комшия и е добре да бъдеш в положителни връзки със съседите си ", разяснява пенсионерът Оле Реландер, откакто гласоподава за Нинистьо в авансово открита изборна секция в Хелзинки.

Макар Финландия да поддържа западните стопански наказания против Русия, Ниинисто възприе без доста звук ролята на медиатор сред Изтока и Запада в ослепителен контрастност с балтийските си сътрудници, които постоянно приказват срещу Москва. Той бе първият западен водач, който се срещна с съветския президент Владимир Путин след анексирането на Крим.

Нинистьо взе участие в срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 година, както и Швеция, и интензивно настояваше за съглашение за въздушна сигурност сред Русия и алианса в балтийския район след серията от рисково близки разминавания във въздуха сред съветски военни самолети и пътнически самолети на европейски самолетни компании.

" При сегашните условия, или при такива, които може да се чакат в близко бъдеще, мисля, че няма никаква причина да се стремим към участие в НАТО ", сподели той предишния месец. " Но в случай че Русия внезапно стартира да гледа на целия Запад като на зложелател, както гледа на НАТО сега, тогава ще сме в друга обстановка ", добави президентът.

Обществената поддръжка за влизане в НАТО от доста години се колебае към 20 %, въпреки че през 2014 година за малко се усили поради съветските дейности в Крим.

Освен че е отдавна в политиката, Нинистьо буди благосклонност измежду финландците поради персоналните си драми. Адвокат по обучение, Ниинисто бе финансов министър през 90-те години и стана прочут със строгите ограничения за икономии на държавното управление си след финландската меланхолия, както и с решението за присъединение към еврозоната.

Като политик е раздразним и експлозивен. Губи първата си жена в злополука през 1995 година В Тайланд оцелява по време на смъртоносно земетресение в Индийския океан през 2004 година и се избавя от последвалото цунами, като дружно със сина се качва на електрически дирек.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР