На пресконфернция в сградата на Националния статистическия институт (НСИ) днес

...
На пресконфернция в сградата на Националния статистическия институт (НСИ) днес
Коментари Харесай

Нов проект изследва уязвимите групи у нас

На пресконфернция в постройката на Националния статистическия институт (НСИ) през днешния ден беше показан новият план "Нови подходи за генериране на данни за мъчно достижими групи от популацията, изложени на риск от нарушение на техните права ", съобщи кореспондент на Novini.bg

Директорът на Дирекция "Демографска и обществена статистика и началник на плана от страна " на Национален статистически институт Магдалена Костова, заяви, че планът е част от Програма "Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи ", а програмен оператор по програмата е Министерството на образованието.

Финансирането по плана е в размер 1 945 450 лв. и се обезпечава от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът ще се извършва от Националния статистически институт в партньорство с Агенцията на Европейския съюз за съществени права.

Продължителността на плана е 30 месеца – стартирал е на 19 юни тази година и ще продължи до 18 ноември 2021 година, разясни Костова.

Основните цели на плана са създаване на новаторски способ за събиране на данни за мъчно достижими групи от популацията, използване на този способ, създаване на набор от данни и целеви знаци, които ще се употребяват по-нататък за следене на осъществяване на задачите на задачите за стабилно развиване или за идния програмен интервал. И не на последно място, шерване на методологията с други страни от района със сходно социално-икономическо развиване, съобщи Магдалена Костова.

Изследването ще бъде извършено измежду 15 000 семейства в страната. След като получим резултатите от проучването, ще комбинираме данните с данни от други проучвания, данни от административни регистри, както и с данни от преброяването, което ще се организира при започване на 2021 година. Целта ни е да съберем набор от данни, социално-икономически профили на тези уязвими групи, които ще дефинираме. Ще бъдат направени четири тематични отчета по отношение на състоянето на тези групи. Ще бъде направен отчет за обзор на главните знаци, свързани с устойчивото развиване, както и тематично управление по какъв начин да разберем и използван данни за уязвимостта в политическия развой, което ще бъде изкключително потребно за хората, които се занимават с обмисляне на ограничения и реализране на политики, сподели още ръководителят на плана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР