На пресконференция в зала Хипократ“ в Медицински университет -Плевен пред

...
На пресконференция в зала Хипократ“ в Медицински университет -Плевен пред
Коментари Харесай

БАМИРХ стана част от Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия

На конференция в зала „ Хипократ “ в Медицински университет -Плевен пред публицисти беше оповестено публично сдружаването на новосъздадената Българска асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия/БАМИРХ/ с интернационално присъединяване, със Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия.

Афилиирането/сдружаването/ на БАМИРХ към Световната асоциация ще разреши, български научни разработки да намират място в нейни влиятелни издания. Освен това, студенти по медицина, специализанти и млади лекари щемогат да се образоват във водещи университети в Съединени американски щати, като ще се разшири и опцията за взаимно образуване на научни конгреси.

В тази връзка, преди формалното разкриване на първия Национален конгрес на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с интернационално присъединяване (БАМИРХ), който се организира от 12-ти до 14-ти май в Плевен,се организира образование на 20 специализанти на МУ-Плевенот топ хирурзи на Световната асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия.

Предконгресният курсвключватеоретична и практическа част като участницитеимахавъзможност да се потопят в света на три-измерната хирургия “на живо ” с 3D очила.

Проф. доктор Славчо Томов, който е президент на конгреса и е ръководител на новосформираната Българска асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия, сподели:

„ Ние, дружно с учен Григор Горчев и проф. Добромир Димитров разсъждавахме по тематиката, по какъв метод да институционализираме напъните на българските минимално инвазивни хирурзи, с цел да могат те да разпространяват своята работа и измежду българското общество.

Така, напълно естествено пристигна концепцията да обединим напъните на уролози, хирурзи и гинеколози, които се занимават с лапароскопска и роботизирана хирургия, и създадохме една нова асоциация – Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия. Тя стъпи върху нещо, към този момент основано – Българската асоциация по минимално инвазивна и гинекологична хирургия с ръководител учен Григор Горчев “.

Проф. Славчо Томов означи, че програмата на първия конгрес на БАМИРХ е много амбициозна и сериозна като научна стойност. Той акцентира, че провеждането на конгреса е допустимо с помощта на семейството на Медицински университет – Плевен и материалната база, основана в него от времето на ръководството на висшето учебно заведение от учен Григор Горчев, до сегашния ректор проф. Добромир Димитров.

Ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров означи, че портфолиото, традициите и поставените цели на висшето учебно заведение са надълбоко свързани с минимално инвазивната и роботизираната хирургия.

„ Тук е мястото да кажем, че е нужно повече внимание от страна на държавните институции към тези модерни способи на лекуване, тъй като нуждата и 21-ят век го изискват за по-доброто лекуване на пациентите “. В тази връзка, проф Димитров напомни, че все още тези способи са налични единствено за по-големите градове и академични центрове, при което огромна част от лечебните заведения в България нямат опция да лекуват пациентите си посредством тези модерни способи.

В рамките на предконгресния курс, който се организира на 12-ти май 20 специализанти имахавъзможност да се включат в неговата теоретична и практическа част.

Курсът се организира от топ хирурзиот Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия. Участниците имахавъзможност да се потопят в света на триизмерната хирургия “на живо ” с 3D очила.

Академик Григор Горчев, който е почетен ректор на МУ-Плевен и ръководител на научния комитет на Конгреса сподели:

„ Нашите сътрудници от Съединените щати са мисионери, които със своя разсъдък и благоприятни условия предават своя опит на сътрудници от разнообразни страни и България е една от дребното страни в Европа, която има шанса да се допре до техните благоприятни условия.

Щастлив съм, че проф. Томов и проф. Димитров съумяха да надградят това, което към този момент беше стартирано, тъй като нашият Медицински университет е център на нови технологии и на миниинвазивни техники “.

Акад. Горчев подари на гостите от Съединените щати Сборник със заглавие „ Миниинвазивна гинекологична хирургия “, написан от него и проф. Славчо Томов, който обобщава съвсем 20-годишния им опит в миниинвазивната хирургия в България.

От страна наСветовната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия в конференцията участваха проф. Филип Шадук, проф. Ричард Сатава ипроф. Маурис Чанг, който връчи на домакините документа за формалното сдружаванена новосъздадената БАМИРХсъс Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР