На пресконференция в Централен клуб на пенсионера в Пловдив бяха

...
На пресконференция в Централен клуб на пенсионера в Пловдив бяха
Коментари Харесай

Пловдивските пенсионери ще творят изкуство и ще се обучават в дигитални умения

На конференция в Централен клуб на пенсионера в Пловдив бяха показани дейностите по п роекта „ 60+ “ на „ Национално съдружие за единение и партньорство “ , оповестиха от Общината. Той има за цел да се сътвори локален модел за превъзмогване на ейджизма посредством възстановяване на достъпа и опциите за присъединяване в културния живот на Пловдив и креативна реализация на хора на възраст над 60 години, в това число и на хора с увреждания .

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. В пенсионерските клубове в 6-те региона на Пловдив – Южен, Централен, Северен, Западен, Източен и Тракия ще има креативен работилници по танци, музика, снимка, литература, изобразително изкуство, приложно изкуство и цифрови умения. В дейностите ще вземат участие и хора със зрителни увреждания, членове на Регионалната организация на слепите–Пловдив.

След довеждане докрай на креативните работилници по приложни изкуства ще бъде проведена галерия на творбите и фотографиите. В края на плановите действия, ще бъде извършен фестивал, отдаден на Международния ден на възрастните хора, в който всички участници ще имат опция да се изявят, да показват наученото в креативните работилници по музика, танци и литература. Ще се включат известни и обичани гост–изпълнители като част от фестивалната стратегия, измежду които е артистът Христо Кидиков и цигуларят Мичо Димитров.

„ Чакахме с неспокойствие още веднъж да бъдем дружно, тъй като с вас танцувахме, рисувахме, чувствахме се в действителност млади, способни и цялостни с сила “, споделиха секретарите на пенсионерските клубове, които показаха задоволството си и насладата от предстоящите занимания .

Те описаха за предходните срещи с екипа на „ Национално съдружие за единение и партньорство “, защото това е третият план за възрастни хора в Пловдив на сдружението, чиято съществена задача е да сътвори резистентен модел за първокласен живот на хората от уязвими групи посредством изкуство и просвета.

„ Създадохме този план с голяма обич към вас, нашите майки и татковци, дядовци и баби. Вярваме, че привилегията да се остарее би трябвало да бъде съпроводена с благоприятни условия, които да ни карат да се усещаме потребни, да творим, да се развиваме “, показа за мотивацията си за работа с хората над 60 години и ръководителят на плана Ели Шопова – ръководител на „ Национално съдружие за единение и партньорство “.

„ Проектът „ 60 + “ на „ Национално съдружие за единение и партньорство “ е нов за Културния календар на града и се случва за първи път, само че съм извънредно задоволен, че той е ориентиран към една от най- уязвимите групи на обществото – нашите родители, баби и дядовци, като е помислено и за включването на хора с увреждания от Пловдив. Вярвам, че всички занимания, дружно с изложбата и концерта на финала ще са един същински празник за хората над 60 години, които вземат участие в плана и се надявам, че макар компликациите на всекидневието, ще им помогнем да намират сили да посрещат всеки нов ден с усмивка “ , сподели във връзка плана заместник-кметът Пламен Панов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР