На премиера Бойко Борисов не му харесва да има независими

...
На премиера Бойко Борисов не му харесва да има независими
Коментари Харесай

Иво Прокопиев: Бойко Борисов не обича независими медии

На премиера Бойко Борисов не му харесва да има самостоятелни медии и в този момент би трябвало да каже поддържа ли репресиите на КОНПИ, съобщи предприемачът Иво Прокопиев.
Вчера Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) наложи запор върху негови и на фамилията му активи и парцели в размер на близо 200 млн. лева Собственикът на "Икономедия " назова комисията "бухалка за принуда ", а ръководителят й Пламен Георгиев се оплака от медиен напън и назова изданията на Прокопиев „ формация “. Цялата тази акция е „ груба политическа поръчка “, разяснява тази заран пред bTV предприемачът. На въпрос от кое място идва ударът, той отговори:
„ Г-н Георгиев през вчерашния ден си сподели напълно ясно. Той сподели: „ Моят шеф е министър председателят Бойко Борисов “. Така че той, като един съзнателен чиновник, най-вероятно извършва инструкциите на своя шеф. И в този момент е ред на неговия шеф господин Борисов да каже на обществото той поддържа ли репресията на КОНПИ против „ Капитал “ и „ Дневник “ или не я поддържа “.
Прокопиев призна, че се е срещнал с Борисов, когато е схванал за идната инспекция, само че не с цел да се опита да я спре, а с цел да го осведоми за законовите нарушавания, които се готвят – че това, което следва да се случи, е незаслужено и нелегално. Премиерът дал отговор, че и на него не му харесва, само че нищо не може да направи. На въпроса не значи ли това, че ударът не идва от него, издателят отвърна:
"Не безусловно Бойко Борисов споделя истината във всяка обстановка “.
Той посочи, че заглавието на Ройтерс е било "България запорира активите на самостоятелен издател ".
И акцентира:
„ Проблемът е, че институциите на страната са приватизирани, суверенът е сменен, те не служат на ползите на жителите, а на ползите на няколко души (...) На господин Борисов съгласно мен несъмнено не му харесва да има самостоятелни медии “.
Той дефинира дейностите на комисията като „ доста жесток напън “, който демонстрира „ желанието да бъде запушена устата на медиите и да бъде убита тяхната икономическа база “.
По мотив декларираното от КОНПИ, че причина за запора са нередности при приватизацията на "Каолин " Иво Прокопиев беше безапелационен, че той и компанията му „ Алфа финанс “ не са взели участие в приватизирането, а със единодушието на страната и на Агенцията за приватизация е вложила капитал и е получила мажоритарния дял посредством нарастване на капитала. "Т.е. даже фактът, че съм взел участие в приватизацията на „ Каолин “ е груба неистина “, посочи предприемачът.
По мотив изказванието на шефа на КОНПИ, че явно е изтекла вътрешна информация, защото Прокопиев е знаел за идния запор преди той да бъде разгласен публично, той отговори:
"Разбрах от изявление на Пламен Георгиев, поместено на уеб страницата на КОНПИ, което и в този момент си е там и в което той разгласи обществено, че стартира инспекция против мен ".
Междувременно Пламен Георгиев още веднъж направи такива изказвания, само че в ефира на Българска национална телевизия:
"Очевидно има теч на информация. Г-н Прокопиев заяви, че е знаел от самото начало какво се случва. Информирали сме ДАНС за това от кое място изтича класифицирана информация ".
Той посочи, че инспекцията на предприемача няма нищо чрезвичайно, а е поради повдигнато обвиняване.
"Законът ни задължава в тази обстановка да правим инспекция. Нямаме право на преценка ", добави той.
Относно "Каолин " и енергодружеството EVN - за продажбата на дялове от което Иво Прокопиев има обвиняване, той изясни, че в България работи така наречен "гражданска конфискация ", което било "необяснимо благосъстояние ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР