На прекрасния празник Цветница Българският червен кръст, заедно с Българската

...
На прекрасния празник Цветница Българският червен кръст, заедно с Българската
Коментари Харесай

Д-р Тодоровска: Да си кръводарител е марка за здраве

На прелестния празник Цветница Българският червен кръст, дружно с Българската православна черква и Националния център по трансфузионна хематология, сплотиха напъните си за реализиране на акцията по непринудено и безплатно кръводаряване, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Целта е да се привлекат нови, млади кръводарители. Кръвта няма сурогат и по време на интервенция или други потребности би трябвало да имаме задоволителни количества, с цел да се избави човешкия живот “, съобщи доктор Надежда Тодоровска, заместник-генерален шеф на БЧК.

Тя описа, че през всичките тези години БЧК работи доста интензивно с младежите, с цел да сътвори едно възприятие на състрадание.

„ Искаме да пробудим това възприятие, което всеки един от нас носи и то да откри израз в този дарителски акт – да дариш парченце от себе си, с цел да спасиш нечий човешки живот. Няма по-красиво нещо от това. Всеки един от нас може да го направи “, сподели доктор Тодоровска.

В България кръводарителите са 22 души на 1000. Според СЗО е належащо да имаме 50 души на 1000, с цел да могат да се покрият едни общоприети потребности от кръвопреливане в една страна.

Всеки един от 16 до 85 години може да бъде кръводарител, стига да няма болести и някакви специфични противопоказания. Кръводаряването не е нездравословно, а е потребно за един здрав организъм.

„ Да си кръводарител е марка за здраве. Това значи, че вашият организъм е здрав и можете да дарите кръв “, акцентира доктор Надежда Тодоровска.

Днес в София бяха разкрити няколко краткотрайни пункта за кръводаряване в непосредствена непосредственост до столичните православни храмове: “Свети Седмочисленици ” – в 6-о ОУ “Граф Игнатиев ”, ул. “6 септември ” № 16; “Света Неделя ” – в Богословския факултет; “Покров Богородичен ” (зад хотел “Родина ”) – в енорийския център на църквата, ул. “Георги Делчев – Зографина ” № 2; „ Рождество Христово “ (жк. Младост 3) – в енорийския център при храма

Екипите на НЦТХ, на районните центрове по трансфузионна хематология и доброволците на БЧК бяха в помощ на искащите да дарят кръв.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР