На предстоящото заседание ще се обсъжда това, което обсъждаме през

...
На предстоящото заседание ще се обсъжда това, което обсъждаме през
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Македонската страна в комисията бави работата по протоколите

„ На идното съвещание ще се разисква това, което обсъждаме през последните няколко срещи и остава постоянно незавършено. Това е краят на Първото българско царство. Още сме в X-XI век и несъмнено, в случай че остане време ще приказваме и за личността на Гоце Делчев “, съобщи пред БГНЕС, съпредседател на Смесената комисия от българска страна.

Припомняме, че на 21 и 22 октомври организира своето 15-то съвещание онлайн поради пандемията от ковид.

, член на Комисията, означи с подигравка, че по традиция първото нещо, което ще би трябвало да създадат на днешното съвещание – уточняването на протоколите от предходните срещи.

„ Македонската страна бави работата по протоколите, тъй като чака какво ще й бъде казано от горната страна “, сподели пред БГНЕС българският академик.

След уточняването на протоколите ще се премине към въпросите, които поради отпора на македонската страна, към момента не са решени. Те са свързани с, и учебниците по история в районен съд Македония.

„ Техните учебници не престават да насаждат свирепа ненавист към българския народ и страна “, акцентира проф. Топалов.

Според двамата учени, с цел да има същински прогрес в работата на Комисията би трябвало да бъдат решени въпросите, които към момента не са решени.

„ Какво би трябвало е написано в Договора за другарство и съдействие, който е подписан още през 2017 година Какво не може да се реализира сме очевидци към този момент три години. Единственото, което мога да чакам е, че ще има някаква мъничка смяна в отношението на нашите сътрудници “, съобщи проф. Ангел Димитров.

„ Искаме някаква рационална, най-малко частична смяна в позицията на нашите сътрудници от РСМ ", съгласява се с него и проф. Топалов и добави: " Вместо да се стремят към намирането на някакво общоприемливо и компромисно за двете страни решение, те втвърдяват от ден на ден и повече позицията си. Те вършат това, което прави тяхното държавно управление “, добави проф. Топалов.

Той е безапелационен, че македонското държавно управление играе фарс пред тяхното общество, че сякаш желае да го вкара в Европейски Съюз, само че България не ги пуска.
 Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия Два дни ще заседава смесената българо-македонска комисия
Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси на 21 и 22 октомври ще има 15-то съвещание онлайн поради па...

„ В реалност, Белград не пуска РСМ, а зад Белград стои една велика мощ, която не ги пуска и която желае към България да има бариера от запада от страни, които не са в Европейски Съюз. Тази велика мощ е Русия. Тя печели и в двата разновидността. Москва печели и в случай че РСМ влезе, и в случай че не влезе, тъй като ще има троянски кон в Европейски Съюз. Русия избира въпреки всичко РСМ да не влезе “, акцентира Топалов.

Той счита, че точно това изяснява и наглостта на македонското държавно управление, което на всяка подготвеност на нашето държавно управление за отстъпки, дава отговор с ново нахлуване.

„ Вместо те да създадат някаква отстъпка за постигането на компромисно решение, в РСМ разрушават монументи, не стопират езика на омразата в своите медии и най-важното постъпват извънредно безочливо и се подиграват с България, заявявайки, че ще признаят българите, когато РСМ влезе в Европейски Съюз. Сякаш България желае да влезе в Европейски Съюз, те ни слагат условия!!! “, акцентира проф. Топалов.

Според него с тази безочливост управляващите в Скопие още веднъж демонстрират, че не желаят да се интегрират в общото европейско семейство.

През 2021 година се чака Комисията да има пет съвещания, днешното 15-то съвещание е четвъртото за тази година. Работата на Смесената комисия е основен миг от Договора за добросъседство и другарство, подписан на 1 август 2017 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР