На предсрочните парламентарните избори на 2 април българите за граница

...
На предсрочните парламентарните избори на 2 април българите за граница
Коментари Харесай

Интерактивна карта показва местата за гласуване в чужбина за вота на 2 април

На предварителните парламентарните избори на 2 април българите за граница ще могат да гласоподават в, ситуирани в 62 страни. И този път най-вече места за гласоподаване ще бъдат разкрити в Турция - 162 (или с 4 по-малко спрямо октомври). Във Англия ще има опция да се гласоподава в 118 секции. Броят им е с 8 по-малко по отношение на 2 октомври, само че от решението на изборната комисия се схваща, че част от секциите са обединени по предложение на локалните доброволчески общности.

В Германия, където има огромна българска диаспора, ще може да се гласоподава в 74 секции. От изборите през ноември 2021 година управляващите във Федерална република Германия постановат ограничаване за разкриването на секции, като изискването е такива да има на не повече от 40 места отвън дипломатическите и консулските представителства. Това към този момент обаче не е причинявало основни промени в провеждането на изборите.

 Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с машина за изборите на 2 април Отново на избори: по какъв начин ще се гласоподава с машина за изборите на 2 април

Останалите страни с релативно огромен брой секции са: Испания - 64 секции, Съединени американски щати - 56 секции, и Италия - 26 секции. В прилежащите на България страни Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са надлежно 21, 7, 4 и 1. Броят на местата за гласоподаване в Гърция доста е намалял (с 53), защото от ЦИК са подкрепили предлагането на Министерството на външните работи секции да не бъдат разкривани в дребни обитаеми места - туристически дестинации, защото в тях няма трайно уседнала българска общественост и за които през април не се чака деен туристически поток от страна на българските жители.

Информация с всички изборни секции и изборни описи са оповестени на уеб страницата на Министерство на външните работи. Освен там, искащите да упражнят правото си на избор зад граница биха могли да ревизират къде се намира най-близката до тях изборна секция от, създадена Боян Юруков. Тя демонстрира броя на изборните секции в обособените страни по света, както и точното им местонахождение. Според основателя ѝ, задачата на този портал е да разреши на българите зад граница да се осведомят, провеждат и гласоподават по-лесно. Освен достъп до картата порталът дава опция всеки искащ да се абонира за бюлетин, който изпраща автоматизирано персонализирана информация къде са най-близките до него секции и какви са изискванията за гласоподаване.



Карта на изборите в чужбина от
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР