На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласува

...
На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласува
Коментари Харесай

Вотът на 2 октомври


На предварителните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласоподава единствено с машини в 9401 секции в страната и в 301 секции в чужбина. По две устройства поради огромния брой гласоподаватели ще има в 1104 секции в България и в 238 зад граница.
Машините са сложени в изборните секции, като всяка от тях има специфични пластмасови пана, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота.
Избирателят няма право да снима вота си. Машината се изключва, в случай че той не е дал своя вот в границите на 5 минути.
Машините са програмирани да стартират да работят от 7.00 и да продължат до час след края на изборния ден - до 21.00 ч., в случай че е належащо той да бъде продължен. При проблем с една от машините в секциите с две ще може да продължи да се гласоподава с втората, а в останалите се минава към гласоподаване с хартиени бюлетини.
Болните от COVID-19 и гласоподавателите в дребни секции и този път ще гласоподават с хартиени бюлетини. 15-часов избирателен ден по изключение ще има единствено за Коронавирус болните и хората с увреждания, които ще гласоподават с преносима секция. Ако те са повече на брой, тогава гласуването може да стартира още в 5 ч. сутринта, два часа преди началото на изборния ден
След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, изнесени секции единствено за Коронавирус към този момент няма. Затова ще се гласоподава по нов метод. Те ще гласоподават с преносимите секции за хора с трайни увреждания. За да стигне времето, първо ще гласоподават хората с увреждания, след това карантинираните. Ако са доста, гласуването може да стартира два часа по рано. В изборните секции ще се гласоподава обичайно от 7 до 20 ч. Възможно е и удължение на изборния ден, само че единствено до 21 ч.
Седмица след вота – на 9 октомври, към този момент би трябвало да знаем и финалните резултати, и персоналния състав на Народното събрание.

/>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР