На предсрочните парламентарни избори на 11 юли не очаквам нищо

...
На предсрочните парламентарни избори на 11 юли не очаквам нищо
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: Очаквам нови парламентарни избори след 11 юли

На предварителните парламентарни избори на 11 юли не чакам нищо по-различно да се случи. Отново ще имаме мощно фрагментиран парламент с дребни разлики от предходния. Някои партии ще качат малко резултата си, други - ще слязат надолу, с една-две нови обединения. Не изключвам нови парламентарни избори след 11 юли. Тази прогноза направи юристът и някогашен длъжностен министър председател проф. Огнян Герджиков пред Нова тв.

По думите му новите избори обаче не са страшни.

България има потребност от 6 месеца или 1 година да няма парламент, тъй като той създава огромна част некачествени промени, което е камшик за стопанската система. Непрекъснато изменящата се нормативна среда плаши вложителите и те бягат, а това е пагубно за развиването на България, счита проф. Герджиков.

Той даде образец с политическата неустойчивост в Белгия и Израел, която обаче не пречи двете страни да се развиват стопански, тъй като имат устойчиво законодателство. Над 80-те импортирани законопроекта по време на късата работа на предходния парламент, проф. Герджиков дефинира като " полуда ". Той не скри и терзанията си от въведеното машинно гласоподаване като главен способ за практикуване на правото на глас.

" Никъде в Европа няма страна с напълно машинно гласоподаване . Такова работи във Венецуела и Бенин. Европа се отхвърли от машинното гласоподаване. Защо ние вземаме негативния опит? Страхувам се, че резултатът от въвеждането му у нас може да не е толкоз добър ", сподели проф. Герджиков.

За служебния кабинет " Янев " известният правист и някогашен длъжностен министър председател сподели, че още в първите дни е тръгнал доста интензивно и устремно.

" Сегашният длъжностен кабинет е второ, по-добро издание спрямо първия, на който аз бях отпред. Той е добре уравновесен с качествени специалисти и експерти ", счита проф. Герджиков.

Относно рокадите, който служебният кабинет направи, съгласно него " едни доста съществени земетресения може да не дадат добър резултат. От друга страна не може да няма промени. Трябва да се откри салдото ". Най-големият въпрос пред служебния кабинет сега бил дали ще стигнат парите, така няма актуализация на бюджета. В момента било значимо да се основат положителни условия, с цел да може бизнеса да работи.

Относно закриването на профилирания съд и прокуратура проф. Герджиков съобщи, че това е " прекомерно смело и безогледно решение ".

" Прилича ми малко на Сталин - има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Трябва да се направи сериозен разбор, да се види къде са проблемите. Ако се тръгне към закриване, това значи всички висящи каузи да започват от нулата. Това не го разбирам ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР