На предсрочните избори на 2 април коалицията Продължаваме промяната-Демократична България

...
На предсрочните избори на 2 април коалицията Продължаваме промяната-Демократична България
Коментари Харесай

Паритет между ГЕРБ и новата коалиция и пет партии в парламента, прогнозира "Маркет линкс"

На предварителните избори на 2 април обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " би получила преднина от 0.5% пред ГЕРБ-СДС, това предвиждат от организация " Маркет линкс ". Те показаха последното си национално изследване, финансирано и осъществено взаимно от bTV и " Маркет линкс ". То е извършено измежду 1080 лица над 18 година в интервала 18-27 февруари по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

На база данните на гласуващите в Народното събрание биха влезнали пет партии, като трета политическа мощ биха били от Движение за права и свободи с 13.3%. Следва " Възраждане " с 11,8% и Българска социалистическа партия с 6.6%.

Извън Народното събрание биха останали " Български напредък ", " ИТН " и новата групировка " Левицата ".

Малко по-различни са резултатите при всички интервюирани, като измежду тях ГЕРБ има 2% преднина пред новата коалиция. Друга разлика е, че " Възраждане " са пред Движение за права и свободи, като поддръжка.

" Засега е мъчно да се планува опцията някоя от тези две обединения да доближи толкоз висок % резултат на идните избори, тъй че да успее да образува независимо държавно управление. Това по принцип наподобява невероятно, тъй че съдружна форма би била наложителна за образуването на идващ постоянен кабинет ", разяснява пред Би Ти Ви социологът Добромир Живков.

Според него към момента е рано да се каже дали обединяването на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " им носи по-голям триумф, в сравнение с в случай че се бяха явили по настрана. " Има доста гласоподаватели, които към момента не са взели дефинитивно решение за кого да гласоподават. Към момента виждаме извънредно изострена борба за първото място с на практика еднакъв резултат ", сподели Живков.

Той е на мнение, че за момента се вижда по-висока готовност в обединението ПП-ДБ, до момента в който при ГЕРБ-СДС има електорален запас.

По думите на Добромир Живков при Движение за права и свободи няма основна динамичност, само че при " Възраждане " има известно повишаване на политическата поддръжка.

" С самодейността, обвързвана с референдума за еврото, те се пробват още веднъж да влязат по-остро в политическата ни предизборна акция, привличайки повече внимание върху себе си ", разяснява социологът.

Той посочи, че е значимо да се означи, че резултатът на Българска социалистическа партия върви надолу. " Разчитането на хартиената бюлетина да промени този резултат може да докара до някаква частична готовност още веднъж в редиците на Българска социалистическа партия, само че като цяло резултатите могат да ни вършат по-скоро скептични към сходно развиване ", уточни Живков.

56% поддържат машинното гласоподаване, против 20% за хартията

При изследването са тествани и настройките измежду интервюираните за методите на гласоподаване. От него се схваща, че " За " гласуването с бюлетини са 20% от интервюираните, до момента в който машинното се поддържа от 56% от хората. Без мнение са 24%.

Проверени са и настройките за държавния надзор върху цените от страна на страната, като 68% от запитаните поддържат сходен ход. 19% държат да няма интервенция на пазара, а без мнение са 13%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР