На празника на българските юристи – 16 април, правораздаващи от

...
На празника на българските юристи – 16 април, правораздаващи от
Коментари Харесай

Русенски магистрати провериха знанията на ученици за Търновската конституция

На празника на българските адвокати – 16 април, правораздаващи от Окръжен съд Русе проведоха викторина, отдадена на първия ни главен закон - Търновската конституция, която се организира в Мраморната зала на Съдебната палата. Средношколци от МГ „ Баба Тонка “, СУ „ Йордан Йовков “, СУПНЕ „ Фридрих Шилер “, ПГИУ „ Елиас Канети “ и НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “ влязоха в интелектуална конкуренция.
Авторитетно жури в лицето на съдиите Палма Тараланска и Антоанета Атанасова оцени подготовката и познаването на събития и обстоятелства на учениците за главния закон.
Учениците даваха изчерпателни отговори на въпроси като: по какъв начин се е гласувало на изборите за Учредително заседание, имало ли е стенографи на него, в коя постройка са заседавали първите ни депутати, кой е можел да избира и да бъде избиран съгласно признатия главен закон, за какво с измененията от 1911 година Конституцията се назовава „ Сребърна “, какъв брой пъти е била променяна, имало ли е в нея раздел за правосъдната власт, къде се съхранява в този момент оригиналът на Търновската конституция и други
Предвидените три кръга се оказаха незадоволителни при изравнените сили на участващите и се стигна до спомагателни въпроси в ексклузивен четвърти кръг, в който оспорваната борба завоюва отборът на ПГИУ „ Елиас Канети “. Всеки от икономическата гимназия получи от русенските магистрати ваучер на стойност 50 лв. за закупуване на печатни издания от книжарница „ Хермес “.
На всички участници бяха връчени грамоти, съпроводени от издание на настоящата Конституция на Република България, отпечатана от Висш съдебен съвет за задачите на Образователната стратегия „ Съдебна власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР