На пръв поглед темата за крушението край Стекато ди Кутро

...
На пръв поглед темата за крушението край Стекато ди Кутро
Коментари Харесай

Сътрудничеството между Италия и Албания - от миграцията до венецианските маски

На пръв взор тематиката за крушението край Стекато ди Кутро и за съглашението сред Италия и Албания за миграцията са два обособени въпрос а. Но вторият от тях се вписва в напъните на държавното управление на италианския министър председател Джорджа Мелони да извърши предизборното си заричане, че ще понижи притока на противозаконни мигранти в Италия и ще се бори против мрежите на трафикантите на мигранти. Трагедията край Стекато ди Кутро сподели, че това заричане е мъчно за осъществяване, в случай че италианските управляващи работят само сами. Ето за какво последвалите я месеци Мелони умножи напъните, с цел да завоюва поддръжката на други страни членки на Европейски Съюз и на Брюксел в тази тенденция. Темата за битката с противозаконната миграция се трансформира още веднъж във водеща в дневния на срещите на върха на Европейски Съюз. А в края на предходната година най-сетне беше реализиран пробив по новия европейски пакт за миграцията и за даването на леговище след траяла години застоялост по въпроса.

Миналото лято Европейски Съюз и Тунис подписаха съглашение, което планува разпределяне на средства за северноафриканската страна в подмяна на старания от нейна страна да възпира потеглянията на мигранти от нейните крайбрежия към Европа. Посредник в това съглашение беше Мелони. Въпреки че от този момент то е белязано от проблеми, забавяния и възражения от страна на президента на Тунис, се счита, че то може да послужи за модел за сходни съглашения на Европейски Съюз с други страни, като да вземем за пример Египет, Мароко, Сенегал, Ливан, Йордания, Мавритания и други

Що се касае до съглашението сред Италия и Албания, то беше първото по рода си в Европейски Съюз, в което страна членка на блока се договаря със страна нечленка да " изнесе " част от отговорностите си по миграционния въпрос, означават международните организации и изданието " Политико ".

Смята се, че това съглашение е било контрактувано още през август, когато Мелони беше на почивка в Албания. На 6 ноември, когато се състоя церемонията по подписването в Рим, министър председателят на Албания Еди Рама съобщи: " Ако Италия насочи апел за подпомагане, Албания откликва на него ", съобщи Франс прес. С тези думи той си обезпечи и поддръжката на Рим за присъединението на Албания към Европейски Съюз, отбелязва Франс прес.

" Албания удостовери, че е една другарска страна. Въпреки, че тя към момента не е част от Европейски Съюз, тя се държи като страна членка ", съобщи Мелони при подписване на контракта. " Горда съм, че Италия още от началото е измежду страните, подкрепящи разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани, добави тя ", представена от Франс прес.

Ден след сключване на контракта Мелони изрази вяра в изявление за в. " Месаджеро ", че той ще се трансформира в модел за подражателство за други страни в Европейски Съюз, в модел за съдействие сред страни членки и страни нечленки за преодоляване на миграционните потоци.

" Албания застана до Италия, като избра да работи като страна членка на Европейски Съюз и одобри да показа едно задължение, против което Европа би трябвало да се изправи, единна като едно цяло семейство ", съобщи Еди Рама в деня, в който албанския парламент през февруари утвърди съглашението с Италия.

Съгласно контракта, който ще е петгодишен, Италия ще построи на територията на Албания два центъра за мигранти. В единия ще бъдат докарвани мигранти, избавени в интернационалните води от кораби на италианските управляващи. Те ще бъдат преглеждани в този център, там ще бъдат направени действия за идентификацията им и за вписване на техните молби за даване на леговище. После те ще бъдат изпращани във втория център, където ще изчакват разглеждането от италианските управляващи на техните молби за даване на леговище.

Двата центъра ще бъдат ситуирани надлежно в пристанищния град Шенджин, в Северозападна Албания, който е известен туристически курорт, и в Гядер, който е на към 20 километра от Шенджин и в който е имало едно време военно летище. Италия ще похарчи, съгласно разнообразни оценки, сред 600 милиона и 750 милиона евро за пет години за построяването и действието на двата центъра, които ще бъдат под италианска пълномощия. Общо до 3000 мигранти ще могат да бъдат настанявани в двата обекта на месец. А на година броят ще е 36 000 мигранти. Очаква се центровете да проработят до пролетта.

В центровете няма да бъдат изпращани старци, бременни дами, деца, инвалиди. Няма да бъдат изпращани и мигранти, избавени от италианските управляващи в италиански териториални води. Няма да бъдат изпращани и мигранти, избавени от кораби на неправителствени организации, настоящи в Средиземно море, нито мигранти, добрали се сами до италианските крайбрежия. Италия пое уговорката на тези мигранти, настанени в центровете Албания, на които бъде отказано леговище в Италия, да бъдат изведени оттова и репатрирани към страните на генезис. Съгласно договорката молбите за даване на леговище, подадени от мигрантите, настанени в центровете в Албания, ще се преглеждат за оптимално 28 дни. Това твърди италианската премиерка Мелони. Но специалисти предизвестяват, че става дума за мудни процедури, спъвани от непотребна администрация. А самото репатриране на мигранти, на които е отказано леговище, пък лишава също дълго време защото няма покупко-продажби със страните на генезис да одобряват назад тези хора. Миналата година да вземем за пример Италия е съумяла да репатрира едвам 4000 мигранти, напомня Ройтерс.

Споразумението сред Италия и Албания породи доста рецензии и възражения от опозициите в двете страни. Италиански опозиционни партии го дефинираха като контракт за същинска депортация на хора в крещящо нарушаване на интернационалното право. Опозиционни представители споделиха и че договорът нарушавал европейското право, предадоха АНСА и ДПА. В Албания дясната съпротива разгласи, че договорът вреди на националната сигурност, териториалната целокупност и публичния интерес, съобщи Франс прес. Опозицията също така упрекна премиера Рама, че е работил непрозрачно при сключване на контракта и че не се е съветвал с нея по отношение на него.

След сключване на контракта Европейска комисия изиска от италианското държавно управление елементи по отношение на договорката, съобщи Франс прес. После обаче Брюксел даде утвърждението си за нея, тъй като тя се отнасяла за мигранти, избавени в интернационалните води и не нарушавала европейските правила.

На 7 ноември Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците прикани за съблюдаване на интернационалното право по отношение на бежанците и съобщи, че не е бил нито осведомен, нито съветван по отношение на наличието на съглашението сред Италия и Албания, съобщи Франс прес. Според комисариата връщането и прехвърлянето на мигранти към трети сигурни страни може да бъде считано за подходящо единствено в случай че се съблюдават известни стандарти, по-специално, когато тези страни зачитат изцяло правата, произлизащи от Конвенцията за статута на бежанците, и извършват отговорностите си във връзка с човешките права, и в случай че споразуменията в тази тенденция способстват за заслужено разпределение на отговорностите за бежанците сред страните, вместо просто бежанците да са премествани от едно на друго място, съобщи Франс прес.

Малко след сключването на съглашението, на 13 ноември Съветът на Европа изрази безпокойствие по отношение на тази договорка, съобщи Франс прес. " Има риск посредством това съглашение да се стигне до друго отнасяне на тези мигранти, чиито молби за леговище ще се преглеждат в Албания и тези, чиито молби ще се преглеждат в Италия ", съобщи Дюня Миятович, комисарката по човешките права към Съвета на Европа.

На 25 януари висшият комисар по правата на индивида към Организация на обединените нации Фолкер Тюрк също изрази безпокойствие по отношение на миграционната договорка, съобщи Ройтерс. Той сподели, че прехвърлянето на мигранти към Албания за осъществяване там на процедури по разглеждане на молби за даване на леговище и депортиране поражда значими въпроси от позиция на човешките права, изключително от позиция на използването на съответни процедури за разглеждане на молбите за леговище, включително и инспекцията и идентификацията на мигрантите и изискванията, при които тези хора ще живеят в центровете за мигранти в Албания. Тюрк предизвести, че отговорностите на Италия по отношение на човешките права и интернационалното право в региона на бежанците не би трябвало да бъдат подкопавани от тази договорка.

Още след подписване на договорката се появиха обвинявания, че Италия е замислила лагери от вида на Гуантанамо - нещо, което италианските управляващи изрично опровергаха. А в отговор на рецензиите против албанските управляващи, че продават парче земя от Албания на Италия, албанският вътрешен министър Таулант Бала съобщи, че земята за двата центъра е препоръчана, както се предлага терен за създаване на посолство, съобщи Франс прес.

Албанското държавно управление съобщи, че договорът за другарство сред Италия и Албания от 1995 година е послужил за основа на подписването на съглашението за мигрантите. А албанският министър председател Еди Рама дефинира миграционната договорка като жест на взаимност с Италия, отворила вратите си за хиляди албанци след разпадането на комунистическия режим при започване на 90-те години на предишния век. Много албанци гледат на договорката като на бартер за италианското гостолюбие за хилядите албанци, бягащи от бедността след рухването на комунизма през 90-те години. Не са малко и тези, които считат, че договорката ще е от изгода за ускорение на процеса по присъединение на Албания към Европейски Съюз. Противници на договорката обаче считат, че тя ще навреди на туризма в района, в който ще бъдат построени двата центъра.

Въпреки че Албания е бедна страна, тя самата има предистория на приемане на бежанци, включително уйгури, афганистанци или дисиденти от Иран. Албания подслони и милион етнически албанци от Косово през войната през 1999 година

Мигрантите, които ще се озоват в обсега на съглашението, потеглят към Европа, в частност към Италия, главно от Либия, Тунис, Турция. Пътниците на корабчето, разрушило се край Стекато ди Кутро, се бяха качили на него в Западна Турция. Но националността на мигрантите е разнородна. Мнозина идват от размирни страни като Сирия и Афганистан, или бягат от Иран, други идват от небогати африкански страни, в които властта е в ръцете на военна хунта. Много от мигрантите са тласкани към миграция поради бедността и те нямат късмет да получат леговище в Италия. Сега, до момента в който те чакат разглеждането на молбите им за даване на леговище в Италия, нормално доста от тях напущат страната по посока на Северна Европа с вярата да намерят работа, или да се съберат родственици там, напомня Асошиейтед прес.

Мигрантите, които ще бъдат докарани в двата центъра в Албания, ще бъдат автоматизирано арестувани и няма да имат право да напущат центровете, като в някои случай това може да продължи до 18 месеца, споделя откривателят Матео Де Белис от неправителствената организация " Амнести интернешънъл ", съобщи ДПА. Той назовава съглашението " срамна глава в историята на Италия и рисково деформиране на разпоредбите за търсене и избавяне на мигранти.

Други неправителствени организации също стачкуват против този проект. " Сий уоч " да вземем за пример сподели, че центровете в Албания са обрано казано " поражение за човешките права ", съобщи Франс прес.

Според специалисти по миграционните въпроси договорката обрисува една обезпокоителна наклонност в страните от Европейски Съюз - да търсят оттатък рамките на Европейски Съюз метод за ръководство на миграцията. Експертите също по този начин споделят, че за италианците ще бъде мъчно бързо да обработват молбите за даване на леговище или жалбите против решенията за депортация на мигранти, на които е отказано леговище, когато тези молби и тъжби са от мигрантите, настанени в друга страна, както ще бъде в този момент в тази ситуация с центровете в Албания. Това ще сложи тези мигранти в по-неравностойно състояние по отношение на тези, които се намират в Италия. Всичко това ще е безпричинно задължение за мигрантите, настанени в Албания, предизвестяват специалистите. Те напомнят и че нормално избавените от кораби на италианските управляващи мигранти, първо са откарвани на италианския остров Лампедуза. А двата центъра на албанска територия са на над 1000 километра от Лампедуза, което значи че превозването на мигрантите ще отнеме минимум два или три дни.

Със договорката с Албания италианският министър председател Мелони постанова темпото на миграционната политика на Европейски Съюз, отбелязва " Политико ". Сделката сред Италия и Албания е революционна, тъй като до момента нито една страна членка не е сключвала контракт със страна нечленка, с цел да изнесе част от отговорностите си, свързани с процедурите по даване на леговище. Сделката се вписва и в метода на Европейски Съюз за сгъстяване на общата миграционна политика и за превръщане на повече внимание на външното измерение на миграционния феномен, обобщава изданието. Това ще рече подписване на партньорства с трети страни, целящи да предотвратят противозаконните потегляния на мигранти, разбиването на трафикантските мрежи и ускоряването на депортацията на мигранти, чиито молби за даване на леговище са били отхвърлени. Справянето с това външно измерение на миграцията ще направи по-лесно и ръководството на вътрешното измерение на миграцията, по-специално приемането на мигранти, подслоняването им, пренастаняването на тези от тях, които имат право на интернационална отбрана, показва " Политико ".

Най-очевидното достижение на тази тактика до момента беше договорът сред Европейски Съюз и Тунис, подписан с посредничеството на Италия, само че той беше белязан от закъснение, пречки и разногласия. Европейски Съюз има желание да действа по същия метод с Египет, макар че тази страна е подложена на критика поради нарушаванията на човешките права. В Европейски Съюз Дания също демонстрира интерес към тактиката на Италия. Неотдавна и Австрия изрази подготвеност да откри сходна система. Управляващата коалиция в Германия също сподели, че ще изследва опциите за изнасяне в трети страни на част от миграционното задължение, показва изданието. Сделката на Италия с Албания припомня и на тази на Англия с Руанда.

Близо 158 000 мигранти дойдоха в Италия предходната година, съгласно данни на италианското вътрешно министерство. През 2023 година 3129 мигранти са изчезнали при опит да прекосят Средиземно море и да стигнат до Европа, споделя Международната организация за миграциите, съобщи Франс прес. Тези данни изясняват за какво Италия и Европейски Съюз подхващат в този момент дейности в региона на миграцията и търсят новаторски способи за справяне, като да вземем за пример породилото рецензии, възражения и въпроси съглашение сред Италия и Албания.

Сделката сред двете страни обаче поражда и други мнения - през днешния ден Италия и Албания сякаш се пробват да пренапишат една история отпреди 30 години, отбелязва Франс прес. Днес албанският министър председател Рама споделя, че солидарността, която Италия е посочила към сънародниците му преди три десетилетия, е повода, заради която той е подписал спорното съглашение за мигрантите с Рим. Албанската общественост в Италия през днешния ден е огромна - втората по величина в Италия от страна отвън Европейски Съюз. Тя е и добре интегрирана, отбелязва организацията и напомня обаче, че това не постоянно е било по този начин. Добре интегрирани през днешния ден в Италия албански мигранти описват, че са им били нужни години за това, като към тях е имало предубеждения и расизъм. Хиляди албанци, които дойдоха през март 1991 година в южния италиански пристанищен град Бриндизи, са били посрещнати добре там. Но сред 10 000 и 20 000 други албанци, които дойдоха през август на същата година в пристанищния град Бари, северно от Бриндизи, с кораба " Вльора " нямаха същия шанс, напомня френската организация. Тогава новината за претъпкания с албански мигранти кораб беше водеща тематика за италианските медии и италианското държавно управление се притесняваше, че ще последват още такива всеобщи пристигания. След като бяха държани няколко дни на стадион в града, огромна част тези мигранти бяха репатрирани в Албания, като бяха излъгани, че ще бъдат преместени в различен италиански град. Това насилственото връщане в Албания и до през днешния ден се възприема като изменничество. Последва неколкогодишна де факто морска обсада от страна на Италия на Албания и италианските военноморски плавателни съдове патрулираха в нейните води, а членове на военноморските сили можеха да се качват за инспекция на борда на албански кораби. През 1997 година над 80 албанци починаха или изчезнаха, откакто албански транспортен съд, пренасящ над 120 души, се сблъска с италиански военноморски транспортен съд. Всичко това не са мемоари, върху които италианският министър председател Мелони, или албанският й сътрудник Рама желаят да се стопират през днешния ден. За някои албански имигранти в Италия съглашението за миграцията сред двете страни е нещо като рекламен трик, предопределен да " маскира неспособността на италианското държавно управление " да ръководи миграционните потоци, както се беше зарекло на направи.

За други обаче съглашението се вписва в действителност в процеса на двустранно съдействие, изразяващо се по доста посоки, някои от които много изненадващи. Едно от тези посоки, което няма нищо общо с миграцията, е това на производството на карнавални маски, показва Франс прес. В Албания, в град Шкодра се намира ателието на Едмонд Ангони, който от близо 30 години се занимава с производството на венециански маски и костюми. Той има осем магазина във Венеция, където предлага основаните в ателието си в Шкодра карнавални маски и костюми. Пълно карнавално снаряжение коства 5000 евро в един от тези магазини. Сред класическите маски, в които са вплетени пера, дантели, кристали " Сваровски ", перли, метали и които изобразяват персонажи, като Арлекино, Пиеро или Пулчинела, има и съвременни маски, изобразяващи Мерилин Монро, Майкъл Джексън, скотски облици, персонажи от известни сериали. В ателието всяка година се създават по 20 000 маски, които са ръчно направени въз основа на 1700 модела и при спазването на класическите венециански обичаи за производството на карнавални маски и костюми. Те са направени от глина, върху която са сложени пластове папие маше. За извайването на една маска са нужни дузина стадии и няколко седмици. Около 70 % от продукцията след това се изнася за Венеция, само че маски се изнасят и за карнавалите в Бразилия и на други места по света. За 27 години от ателието на Ангони в Шкодра са излезли стотици хиляди маски, всяка една неповторима. Творби на ателието на Ангони се появяват и във кино лентата на Стенли Кубрик от 1999 година " Широко затворени очи " с Никол Кидман и Том Круз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР