На практика това е сигнал за края на ерата на

...
На практика това е сигнал за края на ерата на
Коментари Харесай

POLITICO: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-беднит...

На процедура това е сигнал за края на ерата на безплатните пари - когато големият фонд за възобновяване на блока след пандемията се състоеше от споделен дълг, а не от национални вноски, и когато средствата на Европейски Съюз за такива неща като нови пътища, лечебни заведения и планове за възобновима сила се предоставяха най-вече на източноевропейските и южноевропейските страни, без да се постанова те да вършат нещо в подмяна, написа Politico.

 

Комисията, която дава отговор за ръководството на седемгодишния бюджет на Европейски Съюз в размер на 1,2 трилиона евро, финансиран най-вече от неговите членове, стартира да обмисля разновидността, който би трябвало да стартира през 2028 година Въпросите ще се слагат на дневен ред, когато страните договарят какъв брой пари да отделят за другите стратегии. Комисията ще показа публично предложение през лятото на 2025 година, което ще би трябвало да бъде утвърдено единомислещо от държавните управления преди края на 2027 година

 

Допълнителното затруднение този път е, че от началото на последния седемгодишен цикъл Европейски Съюз сътвори своя ексклузивен фонд за възобновяване след пандемията в размер на 723 милиарда евро, който за първи път в историята на блока се основава на сливане на заеми от името на 27-те страни, а не от вноски на държавните управления.

 

Макар че няколко страни от Европейски Съюз - основно тези, които са най-задлъжнели - желаят този механизъм за възобновяване и резистентност да бъде още един след приключването му през 2026 година, с цел да се сътвори " капиталов фонд ", Комисията е срещу, обявиха пред " Политико " двама високопоставени чиновници на Комисията, на които бе предоставена анонимност.

 

Комисията желае да разшири параметрите на модела " пари за промени " на Фонда за възобновяване до съществуващата си " политика на доближаване " - която има за цел да понижи разликата сред по-богатите и по-бедните райони и съставлява към една четвърт от целия бюджет.

 

Това няма да се одобри добре.

 

" Някои страни ще се опитат да отслабят изискванията за промени... евентуално това ще бъде един от сложните моменти в договарянията ", сподели Еулалия Рубио, откривател в мозъчния концерн Институт " Жак Делор ".

 

Изпълнителният орган на Европейски Съюз се отдръпва от концепцията за основаване на подобен капиталов фонд, който да финансира разноските за защита и екология през идващите години, заради съпротивата на фискално консервативни страни, измежду които Германия и Нидерландия.Но столиците с по-високи равнища на дълг се притесняват, че отлагането на ФРПИ ще ги остави с голям дефицит на средства за разноски по дълготрайни планове.

 

Въпреки че Комисията няма право на дефинитивна дума за това по какъв начин да наподобява идващият бюджет на Европейски Съюз, нейното предложение ще послужи като основа за договаряния сред столиците. Най-чувствителните политически решения - като да вземем за пример дали да се сътвори нов капиталов фонд - в последна сметка ще зависят от резултатите от европейските избори през юни и от състава на новата изпълнителна власт.

Спешни принадлежности

 

Комисията счита, че кохезионният фонд може да се употребява като инструмент, който да принуди държавните управления да проведат промени по редица въпроси, в това число пенсионното обезпечаване и демократичните стандарти, които са били отлагани в продължение на години.

 

Това би означавало смяна в съпоставяне със настоящия модел, при който финансирането се изплаща въз основа на контрактувани критерии, а не като морков за реализиране на съответни цели. Това би разрешило на Комисията да продължи да постанова промените си в целия блок, без да поема нови задължения или да усилва фрапантно размера на бюджета си. Проектите, финансирани от ФРР и Кохезионния фонд, се припокриват в забележителна степен. И двата фонда отпускат огромна част от средствата за по-бедните страни, като Португалия на запад или България на изток.

 

Служителите обаче показват, че сред тях има разлики.

 

" [Кохезионното финансиране] би трябвало да бъде метод от рода на дълготрайното развитие; то би трябвало да включва локални и районни сътрудници ", съобщи комисарят на Европейски Съюз по въпросите на доближаването Елиса Ферейра в отговор на въпрос на POLITICO. " Всички тези детайли не се срещат безусловно в инструментите за изключителни обстановки " като ФРП.

 

Представителите на Комисията признават, че ще им бъде мъчно да продадат новия модел на доближаване на по-бедните страни членки.Един държавен чиновник съобщи, че страните, които сега се борят да употребяват кохезионното финансиране, надали ще приветстват по-строгите правила и по-тясната връзка с промените. Страните членки се оплакват, че планината от бюрократични процедури им пречи да получат своя дял от парите по РСР.

 

Рубио от Института " Жак Делор " допуска, че по-бедните столици в последна сметка може да имат малко лостове за опълчване на новите правила.

 

Необходимостта да се обезпечат нови пари за стимулиране на растежа в страните, които чакат да се причислят - като Украйна и страните от Западните Балкани - и за погашение на дълга след пандемията може да отслаби апелите за по-голям бюджет.

 

" Ако [страните членки] се опасяват да не изгубят пари, те може да се окажат изправени пред обстановка, в която нямат доста благоприятни условия да изискат същите пари без обвързване ", сподели тя.

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР