На практика ние заменихме медицината с пари.Трябва да остойностим всичко,

...
На практика ние заменихме медицината с пари.Трябва да остойностим всичко,
Коментари Харесай

Цитат на деня: Заменихме медицината с пари, контролът в системата е нулев

" На процедура ние заменихме медицината с пари. "

" Трябва да остойностим всичко, което се заплаща с парите за опазване на здравето. Не е допустимо да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са формирани ей по този начин, казано жестоко, гледайки в тавана. "

" В системата контролът е нулев. "


Тези мнения направи пред доктор Мими Виткова, някогашен здравен министър в държавното управление на Жан Виденов (1996-1997) и ръководител на Асоциацията на лицензираните сдружения за непринудено здравно обезпечаване. Тя е изпълнителен шеф на здравноосигурителния фонд " Доверие ".

" Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи въз основата на безусловно нестимулираното разгръщане на болничната помощ, строителството на нови и нови лечебни заведения, най-вече частни. Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични кревати, по-висок от междинния за Европа и все пак продължавахме да строим.

Наблюдаваме безспорна деградация на публичната болнична помощ за сметка на частната. И откакто извънболничната помощ е 90% приватизирана, в този момент вървим към същия % в болничната помощ. По какъв път вървим? Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а по какъв начин сме организирали здравното обслужване ", сподели още доктор Виткова.

" Увеличението на цените някои клинични пътеки слага още веднъж на дневен ред казуса за остойностяването на здравните услуги. След като нямаш изцяло остойностяване, с цел да ти е ясно кое какъв брой коства, видно е, когато се нададе писък за тежък недостиг в някоя клинична пътека, тогава се подчертава вниманието единствено върху нея, а какво е положението в останалите, не е ясно. "

" Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, правдивост няма да има ", безапелационна е доктор Виткова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР