На прага сме на глобална в Близкия Изток. Призовавам Съветът

...
На прага сме на глобална в Близкия Изток. Призовавам Съветът
Коментари Харесай

Съветът на ООН да се събере заради войната в Близкия Изток

На прага сме на световна в Близкия Изток. Призовавам Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да се събере незабавно ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. " Сигурна съм, че всички българи, които желаят да се върнат от Ливан, ще имат опция да го създадат. Искам да поздравя българските управляващи за светкавичната реакция ", разяснява тя преди началото на тържеството за откриването на академичната година в СУ " Св. Климент Охридски ".
" Време е спиралата от принуждение и страдалчество в Близкия Изток да спре. Призовах от трибуната на Организация на обединените нации за въздържаност и за разсъдък. Това изисква изпитание освен от въвлечените страни, само че и поредност от интернационалната общественост. Виждаме, че ескалацията на спора има капацитет да заплаши мира в целия район. Затова са апелите на генералния секретар на Организация на обединените нации, на президента на Съединени американски щати, на посланик номер едно на Европейски Съюз за възпиране от сухопътна интервенция в Ливан. Това значи повишение на риска, започнаха удари и в Сирия. Повишава се рискът от усилване на миграционния напън към България ", съобщи по-късно президентът Румен Радев.           
ДУМА напомня, че напрежението в района ескалира след гибелта на водача на ливанското шиитско придвижване " Хизбула " Хасан Насрала, който почина при израелска въздушна офанзива предходната седмица. В понеделник  българският държавен аероплан съумя да изтегля първата група българи от Ливан. Вчера той още веднъж изведе наши сънародници от региона. Общо 160 българи са поискали да бъдат изведени от арабската страна.
" Работи се от ден първи на отвличането на нашите сънародници моряците от " Галакси Лийдър ", който повече от 10 месеца е в плен на хутите в Йемен. Усилията в никакъв случай не са спирали, договаряния се водят на всички равнища ", разяснява Румен Радев. " По случая работят и службите, съответните равнища на министерствата, в това число на най-високо равнище. Разговарям с държавни, държавни ръководители на страните от района за оказване на помощ и подпомагане ", уточни той.
Заради войната в Близкия Изток и отбягване на в допълнение напрежение измежду жителите беше отсрочено плануваното за през вчерашния ден тестване на Националната система за ранно предизвестие и обявяване и на системата BG-Alert, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР