На прага на втория тур на местните избори една от

...
На прага на втория тур на местните избори една от
Коментари Харесай

С няколко ключови стъпки правотелството готви честен балотаж

На прага на втория тур на локалните избори една от най-важните задания пред държавното управление е да обезпечи почтено осъществяване на изборите. Това показва в публично изказване министър председателят Николай Денков.

Той показва, че тази задача сега е още по-важна поради тревожната статистика за броя на изборните нарушавания към първия тур.

По негови думи в Министерството на вътрешните работи са постъпили рекорден брой сигнали по време на предизборната акция, в деня на вота и в дните по-късно.

Над половината от всички сигнали - 1115, са за пазаруване на гласове. Както министър председателят посочи, за това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които към този момент са проверяват.

Затова Министерският съвет, дружно с Министерството на вътрешните работи, умножава напъните си против пазаруването и продаването на гласове за балотажите в неделя, увери той.

Денков заяви, че е подсигурено засилено физическо наличие на Жандармерията в градове и райони, в които исторически е имало най-вече сигнали за такава незаконна активност. По негови думи екипите на Министерство на вътрешните работи работят изключително и в цялостна готовност, с цел да лимитират оптимално търговията с гласове.

Премиерът разгласи и че към този момент е факт удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Според него това е основна стъпка на държавното управление за гарантиране на честното и правилно отчитане на изборните резултати.

Въпреки изключително късите периоди за осъществяване на цялата процедура още веднъж Министерството на електронното ръководство работи непрекъснато и свърши работата си в период, посочи той и добави, че докладът с удостоверяването към този момент е изпратен в ЦИК.

Това е извънредно значимо, за да не повторим печалния резултат с към половин милион невалидни гласа от първия тур, означи Денков.

Той бе безапелационен, че до края на изборния ден на 5 ноември държавното управление ще направи всичко належащо, с цел да могат българските жители - когато видят резултатите - да бъдат уверени, че изборът кой да ръководи тяхното обитаемо място, е решен от жителите му, а не от изборни операции.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР