На прага на третата година на пандемията икономиката на САЩ

...
На прага на третата година на пандемията икономиката на САЩ
Коментари Харесай

САЩ очакват висока инфлация - такава, каквато не е имало от времето на президента Рейгън

На прага на третата година на пандемията стопанската система на Съединени американски щати към този момент се възвръща. Но за Вашингтон и Уолстрийт има едно терзание - вторичният трус от Covid.

Вече високата инфлация евентуално ще се повиши още повече. Очакванията са растежът да доближи 6,8%. Това би било най-високият %, откогато Роналд Рейгън бе президент при започване на 80-те години на предишния век, написа Bloomberg.

По-високите цени донесоха високи доходи за американския бизнес, само че за администрацията на Джо Байдън и за Федералния запас все по-високата инфлацията наподобява все по-травмираща. Доверието в президента спада, а ФЕД към този момент обмисля политики за повишение на лихвените проценти.

Какво се случи?

Правителството оказа помощ за увеличението на приходите по време на рецесията, както в никакъв случай до момента и семействата отвориха портфейлите. Покупките им се концентрираха върху потребителски артикули и не толкоз към услугите.

От там пристигнаха и невижданите тапи при товарните кораби край крайбрежията на Лос Анджелис. Търговците на използвани коли пък покачиха доста цените. Недостигът на полупроводници забавя производството на нови коли.

Прогнозите на икономистите от преди година гласят, че инфлацията ще е в размер на 2% за 2021 година Пандемията намали цените първоначално и всички чакаха възобновяване. Прогнозата на ръководителя на ФЕД Джером Пауъл, че инфлацията ще бъде краткотрайна и не доста огромна също не се сбъдва към този момент.

Американците разполагаха с задоволително пари по време на рецесията. Освен избавителния пакет от 2,2 трилиона $ напролет на 2020 година, през декември 2020 година бяха утвърдени още 900 милиарда $, по-късно още 1,9 трилиона $.

Потребителите не харчеха парите си във фитнеси, заведения за хранене, на почвики и там, където биха могли да заловен Covid-19, само че за сметка на това започнаха да купуват повече артикули. Пристанищата се задръстиха, вносът на артикули бе толкоз голя, колкото в никакъв случай до момента.

" Може да се каже, че потребителят от Съединени американски щати е този, който е аргументи този инфлационен подтик, като купува повече, в сравнение с световната стопанска система може да създаде " , заключи Анета Марковска, основен финансов икономист в американската капиталова банка Jefferies.

Ръстът на стоките не се ограничи единствено до силата. Цените на дървения материал скочиха с към 70% от началото на март до началото на май, а от там се нажежи и пазара на жилища, а цените на наемите скочиха и не са били толкоз високи от две десетилетия.

Световните цени на храните също започнаха да се повишават с 27% през ноември на годишна база. Влияние за това оказаха неприятни климатични условия, блокиране на вериги за доставки и така нататък Много се повишиха цените на кафето и пшеницата и на други зърнени култури.
 Недостигът на работна ръка в Съединени американски щати дава на чиновниците власт, която не са имали от десетилетие насам
Недостигът на работна ръка в Съединени американски щати дава на чиновниците власт, която не са имали от десетилетие насам

Средно бизнесът е вдигнал бюджета си за заплати с 3% през 2021 година

Планът на Байдън беше за вложения за няколко трилиона долари в грижи за децата и за чиста сила. Някои от Конгреса обаче обявиха, че държавните разноски са мотор на възходящата инфлация и се въздържат да гласоподават за повече от тях. Програмите бяха понижени.

Проучване на Мичиганският университет от ноември откри, че един на всеки четирима смята, че инфлацията е намалила виталния му стандарт. Скокът в разноските за живот слага светлината на прожекторите върху приходите.

Междувременно работодателите обезверено желаят да наемат още чиновници, а служащите се радват на силата си да могат да се договарят за висока заплата. Около 10 000 служащи в Deere & Co. излязоха на митинг за първи път от 1986 година и си осигуриха нарастване от 10% на заплатите и по-добри пенсионни компенсации.

Все отново някои икономисти предвиждат, че инфлацията ще спадне в някакъв миг идната година. Енергийните пазари към този момент алармират за известно облекчение. Петролът се намали с към 15% от края на октомври, което предвещава по-ниски разноски за гориво и превоз през 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР