На повечето родители им е омръзнало да слушат как модерните

...
На повечето родители им е омръзнало да слушат как модерните
Коментари Харесай

Как да отгледаме добри деца според психолози от Харвард

На множеството родители им е омръзнало да слушат по какъв начин модерните технологии оказват отрицателни резултати върху техните деца. Сайтовете са пренаситени с информация за най-новите способи и тактики за възпитанието на подрастващите в цифровата ера.

Простичките хрумвания обаче, устояли на тестванията на времето, не престават да играят основна роля в развъждането на уверени, положителни и дружелюбни деца, написа BrightSide.

Именно заради тази причина взехме решение да споделим с вас тези шест съвета, предоставени непосредствено от специалистите от Харвард.

Прекарвайте време със своето дете

Това е в основата на всичко. Трябва постоянно да прекарвате време с децата си, да проявявате интерес към техните занимания и проблеми. И най-важното – да слушате какво ви приказват. По този метод хем ще научите повече за неповторимия темперамент на вашия наследник или щерка, само че и ще им демонстрирате образно по какъв начин да демонстрират угриженост и внимание към другите.

Винаги казвайте на детето си какво значи то за вас

Според извършените от психолозите изследвания доста деца не знаят, че за своите родители те са най-важният човек на света. Наистина имат потребността да чуят тези думи от вас. Не забравяйте да им ги казвате колкото се може по-често. По този метод ще се усещат в сигурност, обичани и ценени.

Показвайте им по какъв начин да позволяват проблемите, а не да бягат от тях

Така да вземем за пример в случай че детето ви реши ненадейно да се откаже от тренировките по футбол, помолете го да ви изясни за какво постъпва по този метод. Припомнете му, че има отговорност към своите съотборници. Ако все пак продължава да желае да се откаже, помогнете му да открие нещо ново, което да разпали още веднъж неговите пристрастености.

Научете го да ви оказва помощ с нещо всеки ден. Покажете му, че сте признателни за напъните му

Изследванията демонстрират, че хората, които са привикнали да показват своята признателност, са по-склонни да изпитват съчувствие към другите. Освен това са по-щедри и обичат да оказват помощ. Затова си коства усилието да научите детето си на поредност от умения, с които да ви оказва помощ у дома, а по-късно – вие да му благодарите. Психолозите поучават да възнаграждавате децата си в случаите, в които демонстрират откровена добрина, както и поради напъните, които са положили, с цел да ви оказват помощ.

Помагайте на детето ви да се оправя с отрицателните страсти

Психолозите имат вяра, че умеенето ни да ни е грижа за другите се потиска от отрицателни страсти като яд, ненавист, позор и злоба. Като помогнете на детето си да се оправи с тях, то ще може да позволи вътрешните си спорове. Самоанализата от този вид ще им разреши да се трансфорат в състрадателни и загрижени човеци. Освен това ще спомогне за психическата им непоклатимост.

Покажете им, че светът е доста по-голям, по-сложен и по-интересен, в сравнение с изобщо допускат

Психологическите изследвания демонстрират, че съвсем всички деца се интересуват само от дребния свят на техните родственици и другари. Важно е да се научат да демонстрират интерес към хора и събития, намиращи се отвън този стеснен кръг. За тази цел детето би трябвало да е и добър слушател, да изпитва емпатия и да може да поглежда света през очите на другите.

В умозаключение – развъждането на учтиво, загрижено и състрадателно дете е в действителност сложна задача. Но не и невъзможна. Достатъчно е просто да го желаете, с цел да го постигнете. Не забравяйте това.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР